Het ongewone in het gewone of net andersom

Fotograaf Paul D. Scott en zijn modellen hebben pret gehad bij de opnamen voor zijn boek Doe Normaal/Do Normal. Dat kun je in verschillende foto’s zien. Ook het invoelingsvermogen van de fotograaf is zichtbaar, en iets dat op een innerlijke strijd met zijn professionaliteit duidt.
Paul D.Scott (Verenigde Staten 1975) werd opgeleid aan het bekende Rochester Institute of Technology in New York, een instelling met een volgens zijn website ‘extremely technical and cold definition of professional photography’. Vervolgens was hij een jaar verbonden aan ‘Fabrica’ van Oliviero Toscani. Tijdens koninginnedag in Amsterdam kwam hij zijn toekomstige vrouw tegen. Sindsdien werkt hij in Nederland als freelancefotograaf. Publiceerde in een groot aantal magazines, waaronder Avenue, BLVD, Elle, Re- en het Volkskrantmagazine. Daarnaast fotografeerde hij campagnes voor ondermeer Shell, PGGM, Nike, MTv, Sony en Foot Locker.

Doe Normaal/Do Normal bestaat uit een reeks portretten die je kan zien als een geïllustreerde oproep jezelf te zijn. Scott verbaasde zich over die vaak gebezigde Nederlandse uitdrukking. Hem was nog nooit verzocht ‘gemiddeld’ te zijn en vindt dat getuige zijn keuze van modellen ook niet interessant.

De geportretteerden volgen hun passies, zonder zich veel van de normen van de buren aan te trekken. Het boek opent met een portret van een blinde scherpschutter. Verder beelden van de Club voor Jongens met Lang Haar uit het Brabantse dorp Haaren, een luchtgitaarinstructeur, de eigenaar van een vuurrode amfibische wagen, de jonge tweevoudige kampioen kunstfluiten, een dame met een mobiele tuin, Barend uit het zonnewagenteam van de Delftse universiteit, Amsterdamse homoseksuele line dancers, de koeienfluisteraar Susan, de inmiddels bekende verzamelaar van stewardessenuniformen, de negenjarige karateka Sara, bejaarde balletdanseressen, twee originele masseuses, leden van een traditioneel orkest uit Marken, enkele nudisten, de kasteelheer van Brederode en zijn vrouw. De laatste foto is een afbeelding van een wassen Anne Frank, die door de visagiste Petra wordt bijgewerkt. Petra blijft op haar arm na buiten beeld.

Doe Normaal/Do Normal is een verzorgd boekje, gebonden in een stofomslag en mooi gedrukt. De modellen zijn verdienstelijk gefotografeerd, maar naar mijn smaak vaak net iets te stijf, iets te normaal eigenlijk. Wanneer Scott het klassieke portretconcept even los laat en bijvoorbeeld de fraai gekostumeerde line dancers fotografeert op het moment dat zij hun spieren strekken, komt er ineens veel meer leven in de foto.

Han Schoonhoven

Doe Normaal/Do Normal
Fotografie en concept: Paul D. Scott
Teksten in het Nederlands en Engels:Boyd Coyner, Scott Leonard en Johan Kramer
Gebonden, 72 pagina’s, 32 foto’s in full color
Uitgeverij: Dyslexic David
Prijs: 14,95 euro

• enige boekpagina’s zijn te zien op: www.pdscott.com