Heus gaat weg bij de Volkskrant

De Volkskrant heeft vandaag afscheid genomen van sportfotograaf Hans Heus. Jarenlang waren de foto’s van Heus beeldbepalend in het sportkatern van de krant, zowel nieuwsfoto’s als typische Heus-foto’s. Die laatste vonden enkele jaren lang onder meer een eigen plek op de achterpagina van de maandagse sportbijlage in de rubriek De rand van de mat. Donderdag verhuist de fotograaf naar een Frans dorpje vlakbij Albi.
Heus legde vele legendarische sportmomenten vast met zijn camera. Bij voorbeeld de foto van Ellen van Langen, vlak na de finish van de 800 meter-finale, tijdens de Olympische Spelen van Barcelona in 1992. Precies op het moment dat de atlete zich realiseert tot haar volslagen verbijstering dat zij olympisch goud heeft gewonnen. De foto leverde Heus de Zilveren Camera op.

‘Hans Heus is een fotograaf die door het detail tracht het fotografeerde in zijn greep te krijgen. In het detail, weet hij, schuilt het grote. Het detail verraadt wat liever ongezien wil blijven, het detail verwijst terug en vooruit. In het detail wordt de poëzie van de sportfotografie geschreven.’ Zo verwoordde Bert Wagendorp, journalist en columnist van de Volkskrant, in het voorwoord van het in 2003 verschenen boek Dromen van zege het vakmanschap van Hans Heus.