Historisch fotomateriaal ANP online

ANP Photo lanceert een nieuwe website: www.anpfotoarchief.nl. Op deze site staat de collectie historisch beeldmateriaal van het ANP. Daaronder beelden uit een unieke vondst: 1500 glasplaatnegatieven uit de bezettingstijd. 
Conservatoren van het Historisch Archief stuitten bij het ontsluiten van het historische archief op deze unieke collectie glasplaatnegatieven uit de bezettingstijd. De foto’s zijn alle apart voorzien van uitgebreide onderschriften en geven een beeld van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog.   

Paul Neuray, projectleider van het ANP historisch fotoarchief: ’Ongelofelijk, we wisten niet wat we zagen. Beelden van gemobiliseerde soldaten op schaatsen, een circus tijdens de oorlog, noem maar op. Heel bijzonder beeldmateriaal, waarvan het meeste nog nooit is gepubliceerd.’   

Deze collectie is te zien op de homepage van het historisch archief www.anpfotoarchief.nl.  
  
Dit ANP fotoarchief bevat een unieke collectie van nieuwsfoto’s van 1900 tot heden. Vrijwel alle negatieven van de totale fotoproductie zijn bewaard gebleven en per dag gecategoriseerd. ANP is verder in het bezit van het Polygoon Archief, dat talloze beelden omvat uit de vooroorlogse jaren.    
Tussen 1956 en 1996 werden de foto’s van de dagelijkse ANP fotoproductie in grote handgemaakte plakboeken geplakt. Dit heeft geresulteerd in meer dan 800 plakboeken met ruim 300.000 foto’s. Op datum gerangschikt en voorzien van onderschriften.  

Een ruime selectie foto’s uit de plakboeken wordt de komende tijd gedigitaliseerd en via www.anpfotoarchief.nl toegankelijk gemaakt. Verder worden scans van nog oudere beelden uit de periode 1900 tot 1956 aan de website toegevoegd.  
  
Op alle foto’s berust copyright. Dat wil zeggen dat de beelden niet zonder toestemming mogen worden gepubliceerd of openbaar worden gemaakt. De afbeeldingen mogen wel als referentie voor privé-, les- of studiedoeleinden worden geprint.  
Fotoafdrukken kunnen gemakkelijk via deze site tegen kostprijs worden besteld.  
  
Voor al het overige gebruik (boekvorm, brochures, folders etc) dient vooraf toestemming te worden verleend door ANP Photo.   
ANP Photo is te bereiken op 070 4141111 en fotoverkoop@anp.nl.  
Professionele beeldgebruikers kunnen ook zoeken en inloggen op www.anp-photo.com.  
  
Het ANP Historisch Fotoarchiefproject wordt gesteund door het cultuurfonds van de BankGiro Loterij.