Door een verkeerd onderschrift bij een ‘foto’ geleverd door Getty Images heeft in de Irish Times in Dublin onlangs een filmstill gestaan waarvan men dacht dat het een echte foto was. Het beeld werd geplaatst in een speciaal katern over de 90-jarige herdenking van het Paasoproer van 1916, tijdens welke gebeurtenis de Ieren rebelleerden tegen de Engelse bezetting.
Volgens het geleverde bijschrift ging het om een foto uit 1916, maar nadere studie heeft intussen geleerd dat het gaat om een foto gemaakt op de set van een film die in 1960 oer het onderwerp is gedraaid.
De lokale historicus Pat Cooke koesterde argwaan omdat hij de foto er nogal geënsceneerd vond uitzien. De kentekenplaat van een auto op de foto stamt uit 1954. En bij nader inzien bleek er in de achtergond een hoop publiek toe te kijken.
De foto die Getty Images leverde, komt uit het fameuze Hulton Deutsch-archief. Volgens een medewerkster van Getty zal het nooit uitgesloten kunnen worden dat een aantal van de naar schatting veertig miljoen foto’s in het archief van een verkeerd bijschrift zijn voorzien.
• Lees meer bij PDN Online: Caption Confusion Turns 1960s Movie Into 1916 Uprising