Hoe fotografeer je een Himalaya-top?

Fotograaf Menno Boermans vertrekt vrijdag naar de Himalaya om met een expeditie de 8047 meter hoge Broad Peak te beklimmen. Hij legt uit wat hij meeneemt aan apparatuur en waarom:
Camera
Wat voor Menno als beroepsfotograaf geldt, geldt ook voor de rest van het team: het beeldmateriaal van een onderneming als deze moet in orde zijn.
Olympus Nederland levert ons vier digitale compact camera’s waarmee de expeditie optimaal in beeld kan worden gebracht. Menno heeft ervaring met de professionele E-1 camera, deze is echter te zwaar om mee te nemen naar 8000 meter. We hebben verschillende modellen getest en het uiteindelijke model, de C-60 ZOOM, geeft beeld van een uitstekende kwaliteit (6,1 Megapixel), is compact, bedienbaar met handschoenen aan en bestand tegen de kou. Wat ook erg belangrijk was bij de keuze is het feit dat deze compactcamera een geheugenkaartje kan hebben van 512 MB. Daar kunnen genoeg foto’s op opgeslagen worden voor een dag, er hoeft dus onderweg in de koude niet gewisseld te worden!

Laptop
Ook hierbij geldt: elke gram telt. Dus zijn we op zoek gegaan naar de allerkleinste en lichtste laptop die er is. De Vaio van Sony meet 25 bij 15 bij 3 cm en weegt maar 998 gram! Ideaal dus om mee te nemen op reis. Via een snoertje worden de foto’s vanuit de camera in de Vaio geladen en met Photoshop maak ik de bestanden kleiner (225 kb) zodat ze kunnen worden verstuurd. Eerst moet ik de foto’s natuurlijk van de nodige informatie voorzien, zoals plaats, datum en wat erop te zien is.

Satelliet verbinding met Regional Bgan
Het versturen gaat via een high speed satellietverbinding. We sluiten hiervoor de laptop aan op de ‘Regional Bgan’. De Regional Bgan is een draagbaar satelliet modem met de afmetingen van een laptop. Gewicht: 1,6 kilo. Dit nieuwe satelliet communicatie systeem wordt gehost door 2 Connect-It en maakt het ons mogelijk om in de Himalaya te surfen over het Internet, email te versturen en data uit te wisselen. De Regional Bgan gebruikt hiervoor een gedeeld kanaal van 144 kbps en is daarmee meer dan twee keer zo snel als de huidige mobiele GPRS netwerken! En wat voor ons ook super voordelig is: in tegenstelling andere telefoondiensten die per minuut worden afgerekend, wordt de Regional Bgan per verzonden Megabyte afgerekend.

Stroomvoorziening
De laptop, de Bgan maar ook de camera’s werken op accu’s. Deze laden we op met “Shell Solar panels”.
We nemen vier zonnepanelen mee, twee van 75 W en twee van 10 W. 170 Watt is waarschijnlijk te veel, maar we houden er rekening mee dat we niet alle dagen tijd hebben om de accu’s op te laden en ook zal de zon niet altijd fel schijnen.

• Meer informatie bij www.mennoboermans.nl en bij www.broadpeak2004.nl.