Hoe Iwan Baan foto’s voor het MoMA in China liet printen

Vorige week maandag is in het Museum of Modern Art (MoMA) in New York de tentoonstelling “OMA in Beijing: China Central Television Headquarters by Ole Scheeren and Rem Koolhaas” geopend. De muren zijn behangen met een serie van elf foto’s die Iwan Baan de afgelopen anderhalf jaar maakte in Beijing van de bouw van CCTV.

Iwan Baan over het maken van de prints: ‘Aangezien ’t budget van de tentoonstelling super laag was is alles in China geproduceerd, van de grote gedetailleerde maquettes tot aan de muren die behangen waren met de foto’s.
Een maand geleden was ik daarvoor in Beijing om het drukken van de ruim 200 m2 muur te begeleiden. Hieronder een paar foto’s van de omstandigheden waaronder het werd geproduceerd, een klein drukkerijtje in een van de suburbs van Beijing, geen schone vierkante meter beschikbaar, de proeven werden daar op de grond en op straat bekeken en gecorrigeerd, inkt werd met de injectiespuit naar believen bijgevuld, iedere monitor die er stond had een andere kleur, uiteraard geen woord Engels, alles liep via de vertaler, maar uiteindelijk is alles er toch nog vrij goed uitgekomen…”

• Meer over het project: iwan.com/moma.php

• Over de tentoonstelling in het MoMA
• New York TImes: Embracing Koolhaas’s Friendly Skyscraper