Hogeschool Leeuwarden organiseert Dag van het Beeld

De opleiding Communication & Multimedia Design (CMD) van de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL) organiseert woensdag 22 mei een Dag van het Beeld. Beeld2013 gaat over fotografie, video en de betekenis die deze media tegenwoordig hebben, zo lezen we in een persbericht.
Het bericht vervolgt:

Fotodetective Hans Aarsman houdt een lezing, Elske Riemersma van de Fotofabryk geeft workshops en de winnaars van de Canon Prijs 2012 komen uitleg geven over hun laatste project. Het is voor studenten en docenten van de NHL gratis toegankelijk. Mensen van buiten de NHL kunnen voor € 10 een kaart voor de dag kopen bij de Fotofabryk. De Dag van het Beeld wordt samen met De Fotofabryk georganiseerd. Beeld2013 word gehouden in en rond het theater van de NHL Leeuwarden.

Hans Aarsman
Hans Aarsman is bekend als columnist van de Volkskrant en vaste gast in de De Wereld Draait Door. Hij schreef meerdere boeken over fotografie. Aarsman heeft een theaterprogramma waarmee hij het hele land door toert. Een bijzondere en geestige avond die het midden houdt tussen een lezing en een conference. Met als leidraad de foto’s waarmee hij ons langs een nieuwe wereld voert. Een wereld die we allang zouden kunnen kennen, als we eens wat beter om ons heen zouden kijken. Of, zoals Ronald Giphart zei: “Hij ziet details die zonder”

Canon Prijs 2012
Het bijzondere project Poppy omvat werk dat in de afgelopen 20 jaar is verzameld door Antoinette de Jong en Robert Knoth. Zij reisden langs de handelsroutes van de Afghaanse heroïne en brengen de schaduwzijde van de globalisering op indringende wijze in beeld. Hun reis begint in Afghanistan en neemt ons mee naar Centraal Azië, de Balkan, Somalië en Engeland. Met hun foto’s en video’s wonnen De Jong en Knoth de Canonprijs 2012.

Elske Riemersma
Fotograaf Elske Riemersma werkte voor Hollandse Hoogte, centrum voor de kunsten Parnas en tientallen grote opdrachtgevers. Sinds een jaar is zij docent bij de door haar opgerichte Fotofabryk in Leeuwarden. Ze geeft les aan beginnende en gevorderde fotografen. Voor de Dag van het Beeld geeft zij twee workshops waarbij ze foto’s van deelnemers bespreekt. Daarbij staan twee thema’s centraal: wat maakt een foto mooi? en wat maakt een foto (politiek of sociaal) waardevol?

De kracht van nieuwsfotografie
Frans Andringa (Friesch Dagblad) en Wietze Landman (Leeuwarder Courant) zijn twee van de fotografen die in het nieuws het beeld over Friesland bepalen. Met de komst van digitale camera’s en social media is de betekenis van hun werk anders geworden. Wat onderscheidt een journalistiek fotograaf van de hobbyist? Wat is de waarde van nieuwsfotografie in een tijd waarin iedereen fotograaf lijkt te zijn? In een vraaggesprek, waar het publiek aan mee kan doen, hebben we het over het belang van fotografie.

Tentoonstelling
Tijdens de Dag van het Beeld is er een tentoonstelling te zien van studenten van CMD en cursisten van de Fotofabryk. Welke foto uit het dagelijks leven spreekt je aan, inspireert je, verrijkt je of is simpelweg mooi?
Misschien heb je wel een foto van een inspirerend gebouw waar je elke dag langs komt. Of een verrijkende foto van een dagelijkse situatie. Zelfs je kat kan een mooi plaatje zijn. Het mag een foto zijn van je telefoon compleet met Instagram filters maar ook een mooie pure foto gemaakt met een professionele camera.
De enige eis is dat het een dagelijks beeld moet zijn.

Stuur je mooiste foto van je dagelijkse beeld voor 16 mei via de mail naar dagvandefotografie@gmail.com met als onderwerp van de mail dagelijks mooi en zie hem terug tijdens de foto expositie “Dagelijks Mooi” van de Dag van het Beeld op de NHL in Leeuwarden op 22 mei.