Hollandse Hoogte geplaagd door hackers

Het Amsterdamse fotopersbureau Hollandse Hoogte heeft maatregelen moeten nemen tegen het illegaal downloaden van foto’s uit hun digitale archief.
Er blijken de laatste paar weken op grote schaal foto’s van celebrities in een lage resolutie uit de database te worden gehaald.
Hollandse Hoogte, bij monde van directeur Louis Zaal, meldt dat het vermoeden bestaat dat de hackers toegang hebben tot gebruikersnamen (usernames) en wachtwoorden (passwords).

Onder de foto’s die wederrechtelijk van de database worden gehaald is een opvallend groot aantal beelden van het kittige zangeresje Christina Aguilera.
Zaal merkte droogjes op dat het bij gehackte beelden nooit om foto’s van Balkenende gaat. Eén van de illegale gebruikers van de beelden had een adres dat was te traceren tot een New Yorkse provider. Providers hanteren strenge privacy-regels, zodat de gebruiker van het verdachte e-mailadres niet bekend gemaakt wordt.

De leverancier van het programma waarop de database van Hollandse Hoogte draait is niet in staat het programma zodanig aan te passen dat de usernames en passwords geheel onontvreemdbaar zijn.
Hollandse Hoogte gaat mede hierom versneld over tot het invoeren van een geheel nieuw besturingsprogramma voor hun digitale archief. Ondertussen zijn twee man van het fotopersbureau al een dag bezig geweest om aan hun vaste klanten nieuwe gebruikersnamen te verstrekken.