Hollandse Hoogte neemt mogelijk Network in Londen over

Adriaan Monshouwer gaat de komende zes maanden vier dagen per week vanuit Londen proberen het agentschap Network Photographers financieel gezond te maken. Monshouwer doet dat in opdracht van Hollandse Hoogte (HH), dat vermoedelijk na die periode het agentschap overneemt.
Freelance consultant Monshouwer: ‘HH is onlangs door Network benaderd over samenwerking. Daar is het plan uitgekomen dat we niet eerst maandenlang vergende analyses afwachten, maar dat we er gelijk instappen om te kijken wat er aan de hand is. Er zijn enkele bedrijfsmatige problemen. Te weinig omzet. Network is van oorsprong een fotografenagentschap. De beeldbank bevat alleen het werk van de aangesloten fotografen. Dat archief groeit maar beperkt. Dat is een van de dingen die ik ga onderzoeken. Of dat anders kan. Maar ook de facturering en dergelijke gaan we verbeteren.’

Na de beoogde overname van de aandelen door Hollandse Hoogte over een half jaar zal het kantoor in Londen blijven gehandhaafd onder de naam Network Photographers. Nu zijn daar acht mensen in dienst.

Monshouwer zegt dat HH Network overneemt na het verbeteren van de bedrijfsvoering, tenzij de inzichten de komende maanden drastisch wijzigen.

Network Photographers leidt al enkele jaren een moeizaam bestaan. Het is een door fotografen opgericht agentschap dat de aansluiting met de schaalvergroting in de markt heeft gemist. In de jaren negentig was het nog een toonaangevend bureau dat het toen kwakkelende Magnum in elk geval fotografisch en journalistiek naar de kroon stak.

Bij Network zijn onder meer de fotografen Mike Abrahams, Adrian Fisk, Stuart Freedman, Mike Goldwater, Roger Hutchings, Witold Krasswoski, Justin Leighton, Dod Miller, Jonathan Olley en Judah Passow aangesloten. De afgelopen jaren zijn fotogafen als Jodi Bieber en Gideon Mendel vertrokken, evenals directeur Neil Burgess.