Hongaarse fotografie in Foam

Sinds deze week laten twee tentoonstellingen historische ontwikkelingen in Hongarije zien: Ata Kando’s ‘Kalypso & Nausikaä’ en de groepstentoonstelling ‘Hongarije in Kleur / 1930-1956’.
‘Droom in het woud’(1967) is het eerste boek dat is verschenen van de Hongaarse fotograaf Ata Kando. Voor dit boek fotografeerde ze haar kinderen in droomhoudingen en droomsituaties. Halverwege de jaren vijftig van de vorige eeuw heeft Ata Kando een tweede boek in dezelfde sprookjesachtige stijl samengesteld. Dit boek is gebaseerd op de hoofdstukken ‘Kalypso’ en ‘Nausikaä’ uit de ‘Odyssee’ van Homerus. Midden jaren vijftig is er van het boek een ontwerp gemaakt door Jurriaan Schrofer en eveneens een dummy. Het is echter nooit tot een daadwerkelijke uitgave gekomen. Evenmin zijn de originele afdrukken getoond.

Ata Kando heeft alle aantekeningen, de dummy en de afdrukken al die tijd zorgvuldig bewaard in de hoop dat er ooit een moment zou komen om dit boek alsnog uit te geven. Nu, na bijna vijftig jaar, verschijnt dit bijzondere fotoboek alsnog onder de titel ‘Kalypso & Nausikaä, foto’s naar Homerus’ Odyssee’. Het boek is gebaseerd op het bewaard gebleven ontwerp en wordt uitgegeven door Uitgeverij de Verbeelding. In de tentoonstelling worden alle oorspronkelijke, door Ata Kando zelf verzorgde afdrukken getoond. Het publiek kan nu voor het eerst deze foto’s bewonderen, wat deze tentoonstelling tot een unieke gebeurtenis maakt.

De expositie ‘Hongarije in Kleur’ toont kleurenfotografie uit een periode die we normaal alleen in zwart-wit kennen. Met uniek fotomateriaal wordt een beeld geschetst van het dagelijkse leven van verschillende maatschappelijke groeperingen en de belangrijkste gebeurtenissen in deze periode van de Hongaarse geschiedenis; oorlogsepisodes, het bombardement van Boedapest en de revolutie van 1956. Er zijn foto’s te zien uit publieke collecties en privé-verzamelingen, maar ook foto’s uit familiealbums die niet eerder openbaar zijn gemaakt.

De tentoonstellingen maakt deel uit van het culturele festival ‘Hongarije aan Zee’. Dit festival wordt georganiseerd ter ere van de toetreding van Hongarije tot de Europese Unie en het Nederlandse voorzitterschap.

• Meer informatie: www.foam.nl