Hongaarse muziek in Foam

Foam_Fotografiemuseum Amsterdam en Stichting KAM presenteren in het kader van het festival Hongarije aan Zee het Nederlandse Lagos Kwartet, dat op 9 december van Bela Bartók Strijkkwartet nr. 4 speelt en van
Johannes Brahms Strijkkwartet nr. 2.

Het Lagos Kwartet is een van de meest getalenteerde jonge strijkkwartetten van Nederland en volgt de deeltijdopleiding van de Nederlandse StrijkKwartet Academie. In 2001 werd het Lagos Kwartet uitgekozen om als veelbelovend strijkkwartet op het prijswinnaarconcert van het ‘Internationale Sommerakademie in Praag, Wenen en Boedapest te spelen.

De tentoonstellingen die tijdens de rondleiding aan bod komen zijn:
Ata Kando: Kalypso en Nausikaä
‘Droom in het Woud’ (1967) is het eerste boek dat is verschenen van de Hongaarse fotograaf Ata Kando (1913). Hiervoor fotografeerde ze haar kinderen in droomhoudingen en droomsituaties.
Haar tweede boek verschijnt nu, na vijftig jaar alsnog. Dit boek is gebaseerd op de hoofdstukken ‘Kalypso’ en Nausikaä’ uit de ‘Odyssee’ van Homerus en is in dezelfde sprookjesachtige stijl als haar eerste boek. In de tentoonstelling worden alle oorspronkelijke, door Ata Kando zelf verzorgde afdrukken getoond. Het publiek kan nu voor het eerst deze foto’s bewonderen, wat deze tentoonstelling tot een unieke gebeurtenis maakt.

De tentoonstelling ‘Hongarije in kleur’ is een terugblik door middel van exclusieve kleurenfoto’s op het Hongarije vanaf de jaren ’30 tot en met het neerslaan van de Hongaarse revolutie in 1956 door het Rode Leger. Zoals met de meeste technische innovatie’s waren kleurenfoto’s in het begin veel duurder dan zwart-wit foto’s. Daarom waren het vaak alleen de welgestelde middenklassers of de soldaten die met kleurenfoto’s werkten. Zij wilden hun omgeving en familieleven vastleggen, zodat het bewaard zou blijven. Deze tentoonstelling laat professionele fotografie zien en spontane foto’s van een wereld die we normaal alleen in zwart-wit kennen.

Donderdag 9 december 2004
Keizersgracht 609
18.30 rondleiding
19.00 pauze
19.30 concert Lagos Kwartet
Voorverkoop Foam: 12,50 euro
Normale prijs: 15 euro

Opgeven kan bij cees@foam.nl