Hooguit voorwaardelijke straffen voor ‘Diana-paparazzi’

Tegen drie fotografen die nog in Parijs worden berecht vanwege aantasting van het persoonlijke leven van prinses Diana en haar vriend Dodi Al Fayed is een voorwaardelijke straf geëist, zo meldt het persbureau AFP. Alle drie betoonden dat ze zeer geschokt waren toen ze arriveerden op de onheilsplek waar het tweetal in 1997 verongelukte.
Volgens de aanklaagster waren de fotografen uit op vastleggen en uitbuiten van het leed van anderen en niet op het documenteren van geschiedenis. De fotografen voerden aan dat ze in eerste instantie gedreven werden door hun professionele drang tot fotograferen. Later drong de ernst van de gebeurtenissen pas ten volle tot hen door.

Verder speelt in het proces nog een rol dat volgens Frans recht een auto hoort tot de privé omgeving en er dus niet mag worden gefotografeerd wat zich daarin afspeelt. Deels verdedigden de fotografen zich door te zeggen dat ze die regel niet kenden, deels door vermelden dat de autoportiers al open stonden toen zij ter plekke arriveerden en hulpverleners al aanwezig waren.

Vorig jaar zijn de fotografen in hoger beroep vrijgesproken van de aanklacht dat ze medeschuldig zouden zijn aan de dood van Diana en Dodi door hen achterna te jagen. De zes foto’s die ze in de tunnel maakten zijn nooit gepubliceerd.