Horden

Veertig hekjes moeten er worden genomen, maar gelukkig gebeurt dat door vier atleten die ieder slechts tien sprongen van de jury verwijderd zijn. Wel tussen de vlaggetjes blijven.

Nummeren we van links naar rechts, dan heeft meneer 4 meteen al een lichte voorsprong. Bovendien zweeft hij fris en vrij over het eerste obstakel heen, terwijl atleet 1 in het nadeel is: zijn hekje staat scheef. Dankzij de fotografische opname kunnen we – door de stand van zijn horde – feilloos analyseren dat hij dat hek zelf met zijn rechtervoet heeft scheefgetrapt. Kost hem snelheid en concentratie. Kan hij nu wel stoppen?

De heren 2 en 3 springen veel te hoog, lijken elkaar bovendien gelijktijdig te hinderen. Of is het bevoordelen? Meer massa, meer snelheid? Dat wel. Meneer 2 sleurt atleet 3 zichtbaar te hoog mee de lucht in, als potentiële winnaars kunnen we ze allebei afschrijven. Ondertussen ligt nummer 4 al één hek op voorsprong. Denkbeeldig. Maar er kriebelt iets in onze linkerooghoek: nummer 1. Hou ‘m in de gaten, die zit vanwege de schrik over zijn eerste fout nu juist boordevol adrenaline…

Focus de blik langdurig voorbij de laatste, nog lege rij horden. En zie: op de voorgrond blijven nummer 2 en 3 versteend boven hun eerste hekje plakken, terwijl de eindstrijd tussen 1 en 4 verderop al losbrandt. Rechts bij het paaltje zit de gehurkte tijdrechter al klaar…

Ach, kijk zelf maar wie er wint. Doet er niet toe, iedere willekeurige winnaar zal de spanning tenslotte uit de foto halen… nee, dan liever het fotobijschrift: Course de haies, avec un membre non identifié de la famille Penman, troisième à partir de la droite… We blijken getuige van een senior hordenrace in Ontario, voor amateurs. Nummer 2 heet dus Penman… zijn familie bouwt – en bezit – vele wolmolens in Ontario, zelfs ééntje in Parijs. Vandaar dat hij zich liever met vier dan met twee armen hoog over die horden door de lucht heen maait… En de fotograaf, vond die zijn geweldige standpunt bovenop een molen?

schoenendoos0
Schrijfster en beeldend kunstenaar Margit Willems deelt foto’s met ons uit haar verzameling en die van anderen. Meer fotokeuzes van Willems zijn te vinden op de Facebook-pagina K Wispelaer Zetkrant.