Huf Junior Award voor Tian-Sying Yang

De KLM Paul Huf Junior Award is dinsdag toegekend aan Tian-Sying Yang, student aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Hij is de tweede winnaar van deze prijs voor jonge fotografen.
Negen opleidingen nomineerden dit jaar hun meest veelbelovende studenten voor de KLM Paul Huf Junior Award. De jury, bestaande uit Adriaan Monshouwer (voorzitter), Judith Cahen, Laura Samsom, Erik Kessels en Frank de Reij (KLM), koos de serie van vijf kleurenfoto’s van Yang omdat ‘die niet probeert het oog te verleiden met mooie beelden, met perfectie of een geruststellende schoonheid’.

De jury schrijft verder in haar rapport: ‘Yang onderscheidt zich door zijn terughoudendheid in visuele middelen, zijn ogenschijnlijke terloopsheid en de beklemmende ongerustheid die zijn foto’s oproepen. Het zijn vragende foto’s; de kijker zal zelf moeten bepalen wat hij ziet (en waarom). De fotograaf verbergt zich niet achter de foto’s maar wordt er juist zichtbaar door. Dat maakt het werk van Yang zo oorspronkelijk en integer’.

Yang wint met zijn fotoserie een geldbedrag, deelname aan een masterclass van Anton Corbijn (winnaar van de KLM Paul Huf Award in 2004) en hij krijgt een betaalde opdracht van KLM. Op 14 maart 2006 zal het door Yang gemaakte fotowerk worden getoond.

De KLM Paul Huf Junior Award werd ingesteld na het overlijden van Paul Huf in januari 2002. De prijs is bedoeld om de vakbekwaamheid en professionaliteit van jonge fotografen te waarderen en te stimuleren. Een paar jaar eerder (in 1999) werd de KLM Paul Huf Award in het leven geroepen ter gelegenheid van het tachtig jarig bestaan van KLM en de 75ste verjaardag van Paul Huf. Met deze belangrijke Nederlandse fotografieprijs wil KLM haar band met fotografie en in het bijzonder met Paul Huf onderstrepen. Gedurende vijftig jaar maakte Huf in opdracht van KLM ontelbaar veel foto’s.