HUP organiseert weekend met 4 beloften

De Amsterdamse HUP Gallery organiseert in het weekend van 5, 6 en 7 september onder de noemer The New Generation een expositie met werk van de jonge talentvolle fotografen Sofie van Dam, Beatrice Jansen, Sofie Knijff en Isabella Rozendaal.
Het persbericht van HUP meldt:
‘De eerste kopers worden gestimuleerd met een korting van 10%. Daarnaast zijn er van elke fotograaf speciale, zeer betaalbare edities te koop. Op zaterdag en zondag is er een bookstore met alleen fotoboeken van ‘jonge’ fotografen. Voor fotografen is er de mogelijkheid om een portfolio review te doen en er is een workshop voor kinderen.’

Over de fotografen:

Sofie van Dam (1983)
Voorstellen en fantaseren. Dat is wat je bij het zien van haar werk moet doen. Voor Sofie van Dam is fotografie zowel het vastleggen van wat je ziet maar vooral ook wat je niet ziet. Dus bedenken wat er op een foto moet komen om uiteindelijk een onderdeel van je gedachte uit te beelden. Zien of niet zien, altijd tracht ze een spannend beeld te creëren dat een beroep doet op het voorstellingsvermogen van de kijker. Sofie van Dam studeerde in 2007 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende kunsten in Den Haag. Tevens won ze in 2007 de Dutch Photo Academy Award (categorie Elle) en werd ze voor verschillende prijzen genomineerd. Ook dit jaar is ze voor deze zelfde prijs in drie categorieën genomineerd. De uitslag wordt 29 augustus bekend gemaakt.

Beatrice Jansen (1980)
In haar serie Een illusie van de stadsmens verbeeldt Beatrice Jansen het verlangen van de stadsmens om het gemis van de verdwijnende natuur te compenseren. De echte natuur maakt steeds meer plaats voor een kunstmatige: een zendmast die het uiterlijk van een boom heeft en een bos op behangpapier in een kamer. “De natuur verandert op deze manier in een consumptiebehoefte van de mens”, het is de mens die bepaalt waar en hoe ze de ‘natuur’ kan inzetten en gebruiken. Beatrice Jansen studeerde dit jaar pas af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Desondanks heeft haar werk een duidelijk eigen handschrift waarin haar achtergrond als rekwisiteur voor films zichtbaar is. Beatrice is gevraagd haar werk op diverse tentoonstellingen te exposeren.

Sofie Knijff (1972)
Sofie Knijff wordt geïnspireerd door verhalen die het onwerkelijke aanraken. Haar achtergrond in de theaterwereld is nog steeds voelbaar in de manier waarop ze zich focust op details van de realiteit of haar eigen realiteit creëert. Ze is de regisseur van haar eigen beelden. Voor de serie Assenois ging ze naar haar familie in de Belgische Ardennen, een landschap dat haar eindeloos inspireert en waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Gefascineerd door de traditie fotografeerde ze haar familie tijdens het jaarlijkse jaagseizoen. In 2007 studeerde Sofie af aan de Photo Academy in Amsterdam en won ze twee prijzen in de Dutch Photo Academy Award 2007 (categorie Volkskrant Magazine en THEY).

Isabella Rozendaal (1983)
Voor Isabella Rozendaal is fotografie een uiting van kinderlijke nieuwsgierigheid. Ze laat zich leiden door haar fascinatie voor mensen. In haar eerste boek On Loving Animals, over de Nederlandse dierenliefhebber, trachtte ze alles te fotograferen wat de Nederlander uit liefde met zijn dier uithaalt en een compleet beeld te geven van zowel de zoete als naargeestige kant van onze liefdevolle uitingen. Het boek met hilarische, ontroerende en confronterende fotografie is bijzonder goed ontvangen. Momenteel werkt ze aan een nieuw boek, Het Festivalgevoel, een document over de festivalcultuur in Nederland en Vlaanderen. Het boek zal in mei 2009 verschijnen. Isabella Rozendaal studeerde vorig jaar af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag en werd sindsdien genomineerd voor verschillende prijzen.

HUP Gallery