Per maart 2009 verandert HUP Gallery van naam en wordt Kahmann Gallery. Toelichting uit het persbericht: ‘Waar de intentie van HUP Gallery vooral gericht was op Nederlandse fotografie (de afkorting HUP stond voor Holland Unique Photography), is de aandacht in de loop van de tijd verbreed en presenteert de gallery even zoveel werk van internationale fotografen.’
Het bericht vervolgt:
‘Buiten de inhoudelijk verandering op internationale kunstenaars is er de ambitie van de gallery om meer aan internationale kunstbeurzen deel te nemen. Kahmann Gallery zal zich blijven specialiseren in de verkoop van tijdloos en eigentijds werk welke de geschiedenis doorstaat of al geschiedenis heeft gemaakt. De nieuwe Kahman Gallery is dan ook trots en bevoorrecht om na de succesvolle overzichtstentoonstelling in Foam voor het eerst te openen met het werk van de wereldberoemde New Yorkse fotografe Helen Levitt.
"Helen Levitt" NEW YORK Photographs
6 maart – 5 mei 2009
in Kahmann Gallery
Tesselschadestraat 15
Amsterdam
De nu 94 jarige fotografe leeft nog steeds in New York, waar ze 70 jaar actief was als fotografe. Zij begon haar carrière met het fotograferen en observeren van vooral kinderen in de armere wijken op zoek naar de poëzie van het dagelijkse leven. Juist daar waar ze visueel geprikkeld werd, fotografeerde ze vaak razendsnel om het moment te pakken. Levitt stelt zich op als een choreograaf; de straat is haar toneel, de mensen zijn haar acteurs. Haar foto’s lijken kleine theaterstukken waarin beweging, ritme, vorm en kleur een toevoeging op elkaar hebben. Op inventieve wijze en met de nodige humor fotografeert ze alledaagse momenten. In ogenschijnlijke normale situaties vindt ze een bijzondere schoonheid. Hierbij is haar grote kracht dan ook zowel haar scherpe oog als snelle reactie: het grijpen van het juiste moment is allesbepalend. Dit talent deelt ze met vriend en mentor Henri-Cartier Bresson. In navolging van hem kocht ze in 1936 een kleine Leica die haar in staat stelde snel en flexibel door de straten van New York te bewegen. En dat zien we terug in haar foto’s: elke foto lééft.
Waar Levitt begon met zwart-wit fotografie werd zij ook geprezen om haar Dye-transfers (kleurenfoto’s). De kleur die ze in haar foto’s bracht gaven een extra dimensie, een verhaal op zich. Levitt ontving twee maal een werkbeurs om de voor haar zo bekende straatbeelden in New York nu in kleur vast te leggen. Naast de verandering in kleur veranderde ook haar onderwerpen, deze werden, met haar, een beetje rustiger.
Levitt publiceerde meerdere boeken en maakte tevens twee films. Haar werk is wereldwijd in toonaangevende museumcollecties opgenomen.
Met dank aan de Laurence Miller Gallery, New York en Foam, Fotografiemuseum Amsterdam
Kahmann Gallery vertegenwoordigt:
Jehsong Baak Korea – VS
Eva Besnyö Hongarije – NL
Machiel Botman Nederland
Fons Brasser Nederland
Gerard Fieret Nederland
Willem Diepraam Nederland
Ed van der Elsken Nederland
Ata Kando Hongarije – NL
Barry Kornbluh VS – Nederland
Helen Levitt Amerika
Sanne Sannes Nederland
Kees Scherer Nederland
Chris Shaw Groot Britanië
Christien Jaspars Nederland
Hannes Wallrafen Duitsland – NL