Huub van der Put (47) overleden

Maandagochtend is Huub van der Put overleden, de fotograaf die begin dit jaar veel aandacht kreeg met het boek, de tentoonstelling en de website die in het teken stonden van de spierziekte ALS die hem 2,5 jaar geleden trof. ‘Huub is vrij van zijn lichaam dat hem al zo lang in de steek liet. In liefde hebben wij elkaar losgelaten, in liefde ontmoeten wij elkaar,’ aldus zijn vrouw en twee zoons.
Van der Put werd in 1965 geboren in Eindhoven, waar hij het Lorentz Lyceum volgde. In 1990 ging hij naar Amsterdam voor een studie aan de Media Academie. Aanvankelijk maakte hij filmdocumentaires, waaronder Jef van der Heijden, Fietser naar de maan. Later werd hij concept-ontwikkelaar voor Cultuurfabriek, dat onder meer de programmering van Pakhuis de Zwijger verzorgt. EInd 2009 koos hij voor een bestaan als documentair fotograaf.

HIj was een van de initiatiefnemers van Document Amsterdam, een project waarin vele tientallen fotografen een beeld gaven van de stad en de mensen die er vertoeven. Van der Put werkte zelf aan series over sekswerkers op de Wallen en gedetineerden in de gevangenis aan de Havenstraat.

Journalist Willem Ellenbroek beschrijft wat Huub van der Put vervolgens overkwam:
‘In februari 2010 werd bij Huub van der Put (46), documentair fotograaf in Amsterdam, de ziekte Amyotrofe Laterale Sclerose (ALS) geconstateerd. Hij kwam met een betrekkelijk kleine klacht die hem al enige tijd hinderde in het ziekenhuis en werd geconfronteerd met het noodlot. ALS is een fatale en ongeneeslijke ziekte met een razendsnel verloop, waarbij langzaam alle spieren verslappen tot uiteindelijk de ademhalingspier stopt en het leven eindigt. De levensverwachting is anderhalf tot drie jaar.’

‘Hij had, zoals altijd, toen hij het nieuws in het ziekenhuis vernam zijn camera bij zich en portretteerde zichzelf in al zijn verbijstering. Hij besloot die dag ook om het ziekteproces in beeld vast te leggen, tot in detail, om actief te blijven en niet te berusten in een lijdzaam afwachten.’

Die actieve houding resulteerde in het boek en de tentoonstelling The Mind is a Muscle bestaande uit het intieme fotodagboek van het ziekteverloop, vastgelegd door Van der Put en toen hij dat niet meer zelf kon, door zijn vrouw Marije en hun oudste zoon Sal, en het commentaar op dat proces van 26 collega-fotografen Koos Breukel, Willem Poelstra, Carli Hermès, Giuliyani, Henk Wildschut, Bert Nienhuis, Fleur Koning, Jan van Breda, Herman Poppelaars, Rahi Rezvani, Sander Nieuwenhuys, Anthon Beeke, Arjan Benning, Krijn van Noordwijk, Jeroen Hofman, Joost van den Broek, Vincent Mentzel, Bert Teunissen, Eddy Posthuma de Boer, Morad Bouchakour, Annaleen Louwes, Barend van Herpe & Annemarie van der Heijden, Erwin Olaf, Mark & Corné, Alek en Ellen Kooi. Anthon Beeke hielp mee met de beeldselectie voor het boek, waarvan de vormgeving werd verzorgd door Erik Kessels.

www.huubvanderput.com