ICM brengt deel collectie Piet Frederiks

Het ICM (Institute for Concrete Matter) biedt een aantal foto’s en fotoboeken te koop aan uit de collectie van Piet Frederiks. Het gaat om foto’s van onder meer Roger Fenton, Maxime Du Camp, Samuel Bourne, von Gloeden en Plüschow, alsmede om historische fotoboeken van Werner Gräff, Eadweard Muybridge, Izis Bidermanas, Bellocq, Boltanski, Molinier, Ed van der Elsken, Hoan van der Keuken, David Goldblatt, Duane Michals, Don McCullin en vele anderen.
Onder de naam ICM biedt fotohistoricus Frido Troost in Haarlem oudere fotografie aan. Piet Frederiks (1926-2006) was internist, amateurfotograaf en verzamelaar. Troost: ‘Aan het einde van zijn carrière als amateurfotograaf besloot Frederiks zich volledig aan de geschiedenis en theorie van de fotografie te wijden. Hij legde een uitgebreide bibliotheek aan en verzamelde een grote hoeveelheid foto’s. Hij spitste zich vooral toe op 19e eeuwse documentaire fotografie, portretfotografie (in de ruime zin van het woord) en vroege voorbeelden van illustratieve toepassingen van fotografie in boeken en drukwerk.’

Een groot deel van de foto- en boekcollectie van Frederiks wordt in mei en december geveild bij Bubb Kuyper, eveneens in Haarlem.

Meer informatie bij het ICM.