Iconische foto Napalm Girl bestaat veertig jaar

Aanstaande vrijdag is het veertig jaar geleden dat Nick Ut de iconische oorlogsfoto Napalm Girl maakte in Vietnam van de toen negenjarige Kim Phuc, die vluchtte voor een luchtaanval. Na aanleiding van het jubileum publiceerde AP een overzichtsverhaal.
De frontale naaktheid van het meisje was destijds een probleem voor publicatie in Amerikaanse media. Ondanks dit beleid besloot de redactie van het AP de foto toch te publiceren. De foto die vaak de titel Napalm Girl krijgt, is een symbool geworden van de kritiek op de oorlog in Vietnam. Het overstijgt de discussie over de goede en slechte kanten van de oorlog in Vietnam en toont de barbaarsheid van de oorlog.

Na het maken van deze iconische foto heeft Ut het meisje direct naar het ziekenhuis gebracht en voor haar gezorgd. Ondanks haar heftige brandwonden overleefde Kim Phuc de aanval. Nick Ut en Kim Phuc hebben een goede band gekregen en hebben wekelijks contact met elkaar.

Kim Phuc vond in Canada haar vrijheid, waar ze samen met haar man een nieuw en normaal leven wilde leiden. Nick Ut moedigde haar aan het verhaal over de foto en haar leven te vertellen, maar Phuc had geen zin in de aandacht van de media.

Omdat de media haar toch steeds weer opzochten besloot Phuc de controle over het verhaal in eigen hand te nemen. Er verscheen een boek en documentaire over haar verhaal zoals zij wilde dat het verteld werd. Phuc en Ut ontmoetten elkaar regelmatig om hun verhaal samen te vertellen.

Na veertig jaar kan Phuc naar de foto kijken en begrijpen waarom het zo’n krachtige foto is, zo schrijft AP. Phuc laat het persbureau weten dankbaar te zijn voor het feit dat veel mensen de foto kennen, maar dat er maar weinig mensen zijn die iets van haar leven weten.

Kim Phuc: ‘I can accept the picture as a powerful gift. Then it is my choice. Then I can work with it for peace.’

Nick Ut is nog steeds fotograaf bij het AP. Hij won voor de iconische foto de Pullitzer prijs. Kim Phuc is nu 49 jaar en woont met haar man en twee zoons in Canada.

Maandagavond om acht uur was er via Facebook een livechat mogelijk met AP fotograaf Nick Ut. Het verslag vind je hier:
Livechat met Nick Ut

Washington Post:
AP’s ‘napalm girl’ photo is savior, curse for survivor of attack in Vietnam 40 years ago