IDFA: films en debat over fotografie

Het donderdag in Amsterdam geopende documentaire-filmfestival IDFA brengt een aantal films over fotografie. Bovendien is er op 1 december in De Balie een avond over documentaire fotografie georganiseerd door de GKF.
En dan is er in samenwerking met het Nederlands fotomuseum een retrospectief van de Franse filmmaker en fotograaf Raymond Depardon met de première van Profils Paysans: le Quotidien (Frankrijk, 2005).

Drie films op IDFA gaan over fotografie:

LOOKING FOR AN ICON
In Looking for an Icon wordt geïnventariseerd welke krachten er in het spel zijn bij zowel de productie als de waardering en de impact van wereldberoemde persfoto’s. Aan de hand van enkele van de meest invloedrijke foto’s uit de geschiedenis – de beruchte executie van een Vietcong-lid in 1968 in Vietnam, de laatste foto van Salvador Allende in 1973 – worden behalve de fotografen ook fotoredacteuren en academici geinterviewd. Hun reflecties leveren analytische en rijke inzichten op in de oprechte verontwaardiging, de politiek, de commerciële marktwerking, de fascinatie voor geweld, de behoefte aan metaforen en de macht van het beeld. (Regie: Maaik Krijgsman en Hans Pool)

THE PHOTOGRAPHER, HIS WIFE, HER LOVER
In 1990 maakte documentairemaker Yule een film over de toen 76-jarige fotograaf O. Winston Link. Sinds Link in 1983 trouwde met de twintig jaar jongere Conchita stegen zowel zijn reputatie als de prijzen voor zijn foto’s enorm. Niet lang na Yules documentaire ontstaat een schandaal: Conchita moet wegens diefstal van een vermogen aan foto’s de gevangenis in. Als na Links dood in 2001 ineens een aantal gestolen afdrukken opduikt, besluit Yule een tweede film te maken. Is Conchita een liefdeloze geldwolf die misbruik heeft gemaakt van een oude, zieke man, of is de vrouw er op wrede wijze ingeluisd door haar dementerende en gewelddadige echtgenoot en diens dure advocaten? (Regie: Paul Yule)

TARGETS: REPORTERS IN IRAQ
Nog nooit waren journalisten zo het doelwit van geweld als nu in Irak. Ontvoeringen en onthoofdingen zijn een reëel gevaar en de Iraans-Canadese documentairemaker en nieuwscorrespondent Maziar Bahari maakte een indringende reportage over de invloed ervan op het leven en werk van journalisten. Correspondente Hannah Allam vertelt hoe een collega werd neergeschoten bij een Amerikaans checkpoint. De Canadese journalist Scott Taylor werd in Irak ontvoerd en gemarteld. Toch reist hij terug naar Irak, dit keer embedded, om de confrontatie aan te gaan met een van de daders. Ook Giuliana Sgrena, de Italiaanse journaliste bij wier bevrijding een dode viel, en de Fransman Christian Chesnot komen aan het woord. (Regie: Maziar Bahari)

• Het programma van IDFA: www.idfa.nl

• Meer over de GKf-avond: De avond van de documentaire fotografie