Idylle en frictie in het landschap

Sinds afgelopen vrijdag wringt het in het Brabantse landschap. Op ruim twintig locaties in en rond de gemeente Sint Michielsgestel eisen enorme billboards de aandacht op in het anders zo landelijk uitzicht. En dat is precies wat het kunstproject Elders voor ogen heeft met deze billboardroute. Negentien (inter)nationale fotografen tonen hun visie op het thema ‘idylle en frictie in het landschap’. Elders nodigt de voorbijganger uit om naar de wisselwerking tussen de fotografische verbeelding en het plaatselijk landschap te kijken.

De foto’s van Rob Hornstra, Wout Berger, Martin Roemers, Roderik Henderson, Andrea Stultiens, Nico Bick, Peter van Beek, Reinout van den Bergh/Huib Fens, Stella Faber, Ruud van Empel, Raymond Wouda, Sonja Braas, Thomas Wrede, Tim Simmons, Michael Reisch, Marcus Koppen, Nick Hannes, John Goto en Kevin Erskine tonen zowel een verlangen naar het idyllische ongerepte landschap als de gevolgen van de menselijke bemoeienis met deze landstreek.

Op enkele foto’s zijn sporen van industriële ontwikkeling, kernproeven en de koude oorlog te zien en dat creëert een scherp contrast met de landschappelijk omgeving, waardoor het heel even lijkt het of het meest idyllische plekje zich in Sint michielsgestel zelf bevindt.Maar al snel komt het besef dat deze ‘ongerept’ natuur, evenals de weilanden, akkers, doorkruist met wegen en bebouwing evengoed ‘gemaakt’ landschap is. Uit de tekstbordjes, waarnaast uitleg over de foto ook een beschrijving van de historisch ontwikkeling van het gebied staat, blijkt hoezeer het landschap al vele veranderingen heeft ondergaan. En hiermee wordt het uitgangspunt voor dit kunstproject nog meer versterkt: Dat idyllische ongerepte stukje natuur bestaat niet meer. Het gefotografeerde landschap is onecht en geconstrueerd, net zoals het ‘echte’ landschap om ons heen.

En met een essay van Marcel Proust ‘De ontdekkingsreis bestaat niet uit het zien van nieuwe landschappen, maar uit het krijgen van nieuwe ogen’ motiveert Elders om via wandel-, fiets- of autoroute zelf te ervaren waar het idyllische landschap wringt en dat is zeker de moeite waard.

Naast de bilboardroute is er een aantal participatieprojecten, waarbij kunstenaars samen werk en met verschillende groepen inwoners uit Sint-Michielsgestel. Het resultaat is te zien in films en installaties, en toont het reizen, ervaren en verblijven in een ander landschap. Elders is georganiseerd door kunstenaarsinitiatief Stichting Dommel in Beeld, dat kunstprojecten initieert in de gemeente Sint-Michielsgestel. Door tijdelijk kunstwerken te plaatsen in de openbare ruimte stimuleert Dommel in Beeld op prikkelende en verrassende wijze een reflectie op het landschap.

ELDERS wordt financieel mogelijk gemaakt door: Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, Provincie Noord?Brabant, Gemeente Sint?Michielsgestel, Schatten van Brabant, Stichting Kunstbalie, SNS REAAL Fonds en Stichting DOEN en is te zien t/m 5 september 2010.

Kijk voor meer informatie op de site waar ook het Magazine te downloaden is.

Elders: Idylle en frictie in het landschap