IJl

Hoog in de Zwitserse Alpen, in de nabije omgeving van Berghaus Weissfluhjoch, is het schitterend fotograferen. Maar wel uitkijken waar je loopt – of staat. Kraters en gletsjers kunnen er gemakkelijk uit het oog worden verloren door de lens van een camera.

We zitten op 2663 meter hoogte, ergens  boven Davos. De naam van het ijsmeer verraadt onze positie: de Totalpsee, maar fotograaf Matthias Rudolf heeft het tot hier toe gered. Knap werk, met zijn zware, fotografische bepakking en moeilijk in het ijs te planten statief.

Het Berghaus op de top is tevens restaurant, zo vermeldt de reisgids. Gelukkig, want we zouden best wat lusten… En de eigenaar van het etablissement luistert naar de naam Hans Fopp. Maar waar is onze Rudolf gebleven?

Rudolf maakt een foto. Hij is in deze ijle berglucht in ademnood, maar heeft zijn zinnen op het verstilde bergmeer gezet, al is het in deze zuurstofarme lucht zeer moeizaam scherpstellen. IJle lucht bedwelmt de geest.

Eenmaal beneden in het dal staart Rudolf naar het resultaat van zijn foto en ziet een snuit en twee voeten. Er ligt een ijsbeer in het meer, wat hij op bijna 3000 meter over het hoofd zag. Maar nu hij hem met terugwerkende kracht heeft herkend kan hij het wilde beest niet meer weg denken. Vanaf nu zal het trouwens geen enkele toeschouwer meer lukken op de foto een meer zonder beer te zien.

schoenendoos0

Schrijfster en beeldend kunstenaar Margit Willems deelt foto’s met ons uit haar verzameling en die van anderen. Meer fotokeuzes van Willems zijn te vinden op de Facebook-pagina K Wispelaer Zetkrant.