Ilvy wint prijs bij National Geographic

De Utrechtse fotograaf Ilvy Njiokiktjien is een van de drie winnaars van de International Photography Contest 2008 (IPC) van National Geographic, zo is in Washington bekendgemaakt. Njiokiktjien eindigde in oktober als eerste in de Nederlandse editie van de National Geographic fotowedstrijd en werd daarmee automatisch genomineerd voor deelname aan de internationale wedstrijd, aldus een persbericht.
Het persbericht vervolgt:

De drie winnende foto’s werden gekozen uit 223.000 inzendingen uit 24 landen. De Amerikaanse jury verkoos de foto van Njiokiktjien als beste in de categorie Mens. De andere prijswinnaars van de International Photography Contest zijn Ales Kreze uit Slovenië (categorie Landschap) en Kechun Zhang uit China (categorie Natuur).

De jury prijst het gevoel dat uit de foto spreekt: ‘De compositie en het spiegeleffect van Njiokiktjiens foto zijn intrigerend. Het samenspel van kleuren, schaduw en lichtval is harmonieus en zacht. Het lijkt op het eerste gezicht simpel, maar blijkt complexer als je langer je kijkt. (…)De schaduw lijkt symbool te staan voor de levensfase waarin de vrouwen zich bevinden. De foto toont hun elegantie ondanks het zware bestaan dat zij vermoedelijk in Mozambique leiden.’

Ilvy Njiokiktjien reageert verheugd op haar prijs: ‘Het winnen van de internationale National Geographic fotowedstrijd is een prachtige afsluiting van een bijzonder en hectisch jaar.’ De jonge fotograaf doelt hier onder andere op het winnen van de Canonprijs van de Zilveren Camera, een aanmoedigingsprijs voor jong talent, het incident met cabaretier Theo Maassen die haar camera stukgooide en het winnen van de Nederlandse editie van de National Geographic Fotowedstrijd. De winnende foto maakt momenteel onderdeel uit van haar expositie in het stadhuis van Utrecht.

In het voorjaar van 2009 zal Njiokiktjien naar het hoofdkantoor van de National Geographic Society in Washington reizen om haar First Prize Award in ontvangst te nemen.

De eersteprijsfoto’s worden in het februarinummer van National Geographic gepubliceerd. Deze verschijnt 29 januari 2009. De foto’s zijn online te zien via NGFotoCommunity.net.