In plaats van aardappels

Een paar jaar terug verhuisde Theo Baart met zijn gezin naar Eiland 7, een pas opgeleverd project in Hoofddorp. In het boek Eiland 7, Berichten uit de nieuwbouwwijk doet hij in beeld en woord verslag van het totstandkomen van het wijkje en de manier waarop de bewoners er leven in blazen.
Op de plek van het huis van Baart bevond zich het aardappelveredelingsbedrijf van de gebroeders Könst. Het boek opent met drie foto’s van aardappelplanten die zij optimaliseren. Hij sprak uitgebreid met Geert Deddens, die voor de gemeente Haarlemmermeer grond opkocht. Verder interviewde hij de stadsarchitect, stedenbouwkundigen, (landschaps-) architecten, gemeente-ambtenaren die over de centen gaan, projectontwikkelaars en medebewoners van het prille buurtje.

Baart maakte een paar opnamen van de sloop van het aardappelveredelingsbedrijf, maar fotografeerde vooral het de architectuur, de nieuwe interieurs, de prille tuintjes en het zich ontwikkelende straatbeeld. De besluitvorming rond en de uitvoering van zo’n project zijn uiterst gecompliceerd, zo blijkt uit de teksten van Baart. In zijn fotografie heersen eenvoud en overzichtelijkheid.

De huizen van Eiland 7 zijn bekleed met hout of leisteen. Verschillende partijen hebben zich ingespannen iets bijzonders te maken van het project, dat bestaat uit een reeks ‘eilanden’ . In de polder bij Hoofddorp zijn sloten verbreed en een belangrijk deel van de huizen ligt direct aan het (één meter diepe) water. Het ingewikkelde proces van plannen, grond aankopen, de voorbereidingen op het terrein en het uiteindelijke bouwen leidt onvermijdelijk tot complicaties. De grond en de ontwikkelingskosten zijn hoger dan het budget voor de bouw van de woningen en de afwerking eromheen. Evengoed zijn de huizen mooi en ruim. En uiteindelijk concludeert Baart: ‘Toch bevalt het hier wel.’

Theo Baart (Amsterdam 1957) is bekend door meerjarige projecten, die hij alleen of in samenwerking met Cary Markerink uitvoert. Nagele N.O.P., Nagele revisited en Snelweg zijn bekende voorbeelden. Daarnaast publiceerde hij solo een reeks boeken over interieurs, wijken en landschappen. Baart heeft met Eiland 7 een interessant en aantrekkelijk boek samengesteld. De moeilijkheden bij de ontwikkeling en de ampele overwegingen bij de nieuwe bewoners zijn zeer herkenbaar. De beelden zijn fraai: open, kleurrijk en gedetailleerd.

Eiland 7
Berichten uit de nieuwbouwwijk

foto’s, tekst en samenstelling: Theo Baart
paperback, 22 bij 27 cm, 212 pagina’s, ruim 100 foto’s voornamelijk in kleur
uitgevers: Ideas on Paper/NAi Uitgeversprijs: 29,50 euro
Engelse editie: Eiland 7. Tales from suburbia
prijs: 35 euro

Voor een aantal foto’s uit dit boek, klik hier: http://www.theobaart.nl/photos.cfm?action=display&photo=498