Indienen plan foto-opdrachten Amsterdam kan tot 1 oktober

Het Stadsarchief Amsterdam nodigt fotografen uit om vóór 1 oktober 12 uur ’s morgens plannen in te sturen voor een fotografisch project. Uit de inzendingen worden drie projecten gesubsidieerd met ieder ongeveer 10 duizend euro. Dit jaar is het thema Het Portret, waarbij min of meer een relatie moet worden gelegd met het werk van het fotoatelier Merkelbach dat van 1913 tot 1969 bestond.
Sinds 1972 laten het Amsterdams Fonds voor de Kunst en het Stadsarchief consequent en op artistiek niveau de stad, de bewoners en allerlei stedelijke fenomenen vastleggen. Van de opdracht moeten circa 20 afdrukken worden gemaakt voor het Stadsarchief. Vorig jaar gingen de opdrachten naar Morad Bouchakour en Robin de Puy; in 2010 waren het Henk WIldschut en Philippe Wolputte.

In najaar 2013 wil het Stadsarchief een tentoonstelling en publicatie wijden aan het illustere Amsterdamse fotoatelier Merkelbach, dat van 1913-1969 gevestigd was in het Hirsch-gebouw aan het Leidseplein. Het Stadsarchief wil de Merkelbach-tentoonstelling graag aangrijpen om ook hedendaagse portretfotografie te laten zien en is op zoek naar fotografen die zich bewegen op één van de terreinen van mode-, theater-, dans- of filmfotografie of als portretfotograaf op een eigentijdse en eigenzinnige manier met het thema identiteit omgaan.

Meer over de opdracht en de manier van inzenden van plannen:
Documentaire foto-opdrachten Amsterdam 2012