Indische fotoalbums gaan terug naar eigenaar

Het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) geeft deze week zes verweesde familiealbums uit Nederlands-Indië terug aan de rechtmatige eigenaren. Woensdag zullen twee persoonlijk worden overhandigd in de Bibliotheek van het instituut in Amsterdam Deze heuglijke gebeurtenis kan plaatsvinden dankzij succesvolle crowdsourcing, een werkwijze waarbij zoveel mogelijk betrokkenen een bijdrage leveren aan een project, aldus een persbericht.
Het bericht vervolgt:

‘Foto zoekt familie’, de digitale zoektocht naar de rechtmatige eigenaren van ruim 300 overgebleven verweesde fotoalbums – in het bezit van het Tropenmuseum – is begin april van start gegaan. Alle albums zijn volledig door te bladeren via www.fotozoektfamilie.nl, een initiatief van het Tropenmuseum en KIT Information & Library Services, twee afdelingen van het Koninklijk Instituut voor de Tropen.

Vele partners
Iedereen kan meehelpen om de albums bij de rechtmatige eigenaren terug te bezorgen. We vragen bezoekers om tags te plaatsen bij de foto’s, wanneer er bijvoorbeeld plaatsen of personen worden herkend. Inmiddels zijn er al 2177 tags geplaatst, dagelijks komen er nieuwe bij. Vele organisaties hebben zich actief verbonden aan het project. Zonder hen zouden we geen successen kunnen boeken. Onder meer Java Post, Hoezoindo, Indisch 3.0, ISGeschiedenis en Stichting Pelita zorgen voor ruchtbaarheid onder de (nabestaanden van) Indische Nederlanders. En ook twee commerciële bedrijven dragen een steentje bij. Albelli Fotoboeken steunt het project door mooi geprinte versies van albums te maken. Van Go-Tan, producent van Aziatische levensmiddelen en exotische snacks, liggen de komende maanden tienduizenden zakken emping, emping blado en gendar manis in de supermarkt met maar liefst dertig verschillende stickers met familiefoto’s en de vraag ´Is dit uw oma?´.

Er waren al eerder twee albums in handen gekomen van de eigenaren, morgen worden de volgende persoonlijk overhandigd. Verder worden de komende weken nog minstens vier per post geretourneerd. Bijna dagelijks melden zich nu familieleden die het vermoeden hebben dat hun album tussen de ruim 300 exemplaren zit.

Waar komen de albums vandaan?
De albums bleven achter in Indonesië toen Indische Nederlanders het land verlieten tijdens de Nederlandse strijd tegen de Indonesische onafhankelijkheid tussen 1945 en 1949. Militairen en Rode Kruis-medewerkers verzamelden de albums en in 1948 werden ruim duizend afgeleverd bij het Tropenmuseum. Op kijkdagen vonden veel families hun albums later terug, maar van ruim 300 van de rechtmatige eigenaren ontbreekt nog elk spoor.

www.fotozoektfamilie.nl