Inge van Iersel: Een koelkast vol Danoontjes

Begin vorige week stond Inge van Iersel, vers afgestudeerd van de academie St Joost in Breda, bij PhotoQ op de stoep met haar publicatie ‘I love you forever’. Gisteren kwam ze met een rolkoffer vol boeken aan op fotografenavond De Donkere Kamer in Pakhuis de Zwijger. Van Iersel ging met een lege koffer naar huis. Terecht?
Van Iersel’s ondernemende geest bracht haar niet alleen op de stoep van PhotoQ, het maakte ook dat ze haar nieuwe overbuur op de man af durfde te vragen hoe het kwam dat hij met zijn gezin in een slooppand kwam wonen. ‘I love you forever’ (In dikke bruin-met-glitter letters op een roze geschilderde muur van Nicky’s kamer in huis nummer zoveel geschreven.) neemt ons mee in het door zorgen geteisterde leven van Brenda, Karel en hun twee kinderen Nicky en Jayno. Een leven vol uitzettingen, kraak- en slooppanden, armoede en hulpverleners. Maar ook: een leven vol liefde. Dat het de fotografe gelukt is zo dichtbij te komen zegt iets over haar kwaliteiten. Het zegt echter ook iets over het vermogen liefde en vriendschap te voelen. Een bijzonder krachtig serum voor een gezin dat moet navigeren op een weg vol obstakels.

Ter illustratie: Karel bewondert de nieuwe oorbellen van Brenda op het binnenplaatsje waar tussen fietsen en oude lantaarns gewoon de was aan de lijn wappert. Of de foto waarop Nicky en Jayno (schoon gewassen toet) met hun vader in het gras voor het huis liggen, op de achtergrond gaat de sloophamer juist een huis in. Er wordt veel gerookt, er worden spelletjes gespeeld, er is een koelkast vol Danoontjes, er wordt gegierd van het lachen, er is ruimte voor emmers vol huisjesslakken op de salontafel. Er zijn tekeningen met hartjes, pluizige konijntjes als huisdier, een kerstboom en veel gezellige ogende avonden op de bank. Allemaal bewijs dat er soms heus iets anders achter voordeuren schuilgaat dan wij denken. Wat fijn dat Inge van Iersel dat ontdekt en het talent heeft iets zwaars van een lichte noot te voorzien. Dat belooft wat voor de jaren waarin ze het gezin nog blijft volgen, zoals ze aankondigt in haar eigen voorwoord.

Het project doet –inhoudelijk en fotografisch- een beetje denken aan Hassan en Hoessein, de Marokkaanse buurjongetjes van Martijn van de Griendt waar hij twee boeken over maakte. Het is dan ook niet verbazend dat ze Van de Griendt vroeg haar te helpen bij de selectie. Naast een voorwoord van zijn hand bevat het boek ook teksten van Brenda en Karel: “Met de kids op de eerste plaats proberen we van elke situatie het beste te maken.”

Het boek is inmiddels uitverkocht, maar in september verschijnt er een tweede druk. Hopen dat er dan iets meer contrast in het drukwerk zit. Reserveren kan alvast met een email naar info@ingevaniersel.com

Inge van Iersel
I love you forever, 2011
ISBN: 978-90-817497-0-1
www.ingevaniersel.com