Ingeborg Leijerzapf krijgt vriendenboek bij afscheid van de universiteit Leiden

‘Het is voor het eerst dat ik op een receptie iedereen ken’ zei Ingeborg Leijerzapf tijdens haar dankwoord voor de samenstellers van het liber amicorum, haar collega’s en fotografievrienden. Op woensdag 27 juni 2007 nam zij afscheid van haar werk als conservator fotografie bij de Universiteit Leiden.
Ingeborg Leijerzapf is bijna vier decennia verbonden geweest aan de oudste institionele fotografieverzameling in ons land. Ze heeft veel, heel veel gepubliceerd en heeft verschillende generaties fotohistorici opgeleid, die sleutelposities in de Nederlandse fotografie-instellingen verwierven.

Josje Calff, adjunct-bibliothecaris van de Leidse universiteitsbibliotheek, leidde zeven sprekers in, die wat wilden vertellen over de prettige en zinvolle samenwerking met en de kwaliteiten van Ingeborg Leijerzapf. Flip Bool, senior onderzoek en collecties van het Nederlands Fotomuseum en lector fotografie AKV/St. Joost; Mattie Boom, hoofdconservator fotografie Rijksmuseum; Kitty Zijlmans, hoogleraar kunstgeschiedenis Universiteit Leiden; Jef Schaeps, conservator prenten en tekeningen Universiteit Leiden en Bas Vroege, directeur Paradox en coördinator Masters Photographic Studies in Leiden geven ieder op eigen hun visie op hetgeen Leijerzapf tot stand heeft gebracht.

Haar invloed op de emancipatie van de fotografie in Nederland kan moeilijk overschat worden. Ze was verantwoordelijk voor een groot aantal tentoonstellingen en publicaties. De drie belangrijkste zijn waarschijnlijk Het Lexicon, de geschiedenis van de Nederlandse fotografie in monografieën, waaraan zij veel van haar vrije tijd besteedde, Dutch Eyes, het recente overzicht van de Nederlandse fotografiehistorie en haar proefschrift over Henri Berssenbrugge, waarmee zij de eerste doctor van de fotografie in Nederland werd. Ter afsluiting van de toespraken hadden Ingeborg’s naaste medewerkers Tineke de Ruiter en Joke Pronk een verrassing voor haar: het liber amicorum fotovoorkeuren.

In dit boek, Hommage aan Ingeborg Leijerzapf staat er op het voorplat, zijn vijftig verhalen gebundeld waarin steeds over één foto uit de collectie van het Prentenkabinet wordt verteld. Het geeft een indruk van de verscheidenheid en de kwaliteit van de collectie, waar Leijerzapf 35 jaar van haar leven aan heeft gewijd.

fotovoorkeuren
50 auteurs kiezen een foto uit de collectie van het Leids Prentenkabinet
samenstelling, redactie en documentatie: Joke Pronk en Tineke de Ruiter
integraalbinding, 220 pagina’s, zestig foto’s in zeskleurendruk
uitgeverij Voetnoot
prijs: 20 euro