Interieurs van bibliotheken: steriel doch bijzonder

Voor het eerst in Nederland: een tentoonstelling met werk van de Duitse fotografe Candida Höfer. Huis Marseille laat werk zien dat deze kampioene van de interieurfotografie in opdracht maakte van Nederlandse bibliotheken. Het werk gaat vergezeld van portretten die Bert Nienhuis maakte van de medewerkers van bibliotheken.
Uit het persbericht: ‘Opgeleid bij Bernd Becher aan de Düsseldorfer Kunstakademie en vorig jaar een van de twee Duitse deelnemers aan de Biënnale van Venetië, behoort Höfer al jaren tot de top van de internationale fotografie. Haar werk kan worden gedefinieerd als het beeldend in kaart brengen van vertrekken, zalen en ruimten die mede door hun publieke gebruik zijn gevormd. Daarbinnen heeft de bibliotheek zich als een sterk aanwezig subtype ontwikkeld. Daarnaast gaan haar foto’s over sfeer, geschiedenis en het ‘patin’ van het menselijk leven dat vele publieke ruimten zo duidelijk met zich meedragen. De beeldkwaliteit van haar werk is tijdloos en monumentaal, met een grote verfijning in gebruik van koloriet en natuurlijk licht.’
Fotograaf Iwan Baan heeft speciaal voor dit project in het hart van zes bibliotheken 360 graden driedimensionale interactieve foto’s gemaakt, die de bezoeker op een computer in de Mediakeuken van huis Marseille kan bekijken.
De tentoonstelling ‘Hier groeien boeken uit de grond’ is tot en met 23 mei te zien in Huis Marseille.
Om een eerste indruk te geven is hier een kleine slideshow in Flash.