Interview Cartier-Bresson duikt op: fotograferen is yes, yes, yes!

Henri Cartier-Bresson kon mopperen als een oude knorrepot, maar als het over het maken van een foto ging, was de oude meester een en al positieve energie. In een recentelijk voor het eerst gepubliceerd interview uit 1971 zegt hij over fotograferen: ‘It’s yes, yes, yes. And there are no maybes.’
Het interview met Cartier-Bresson (1908-2004) dook twee jaar geleden op, evenals gesprekken met Bruce Davidson, Cornell Capa, Lisette Model, W. Eugene Smith, Don McCullin en anderen, in het archief van het International Center of Photography in New York. Journaliste en filmmaakster Sheila Turner-Seed maakte destijds de interviews.

Haar dochter, Rachel Seed, herontdekte de opnamen tijdens voorbereidingen van haar documentaire A Photographic Memory. Seed verloor haar moeder toen ze 1 jaar was. De gezamenlijke liefde voor fotografie was haar drijfveer om de de documentaire te maken.

Financiering probeert Rachel Seed onder meer voor elkaar te krijgen via de crowdfunidng-website Kickstarter. De New York Times publiceerde eind vorige week in het blog Lens het interview met Cartier-Bresson.

Lens: Henri Cartier-Bresson: Living and Looking