Inzenden Pride Photo Award tot en met 30 juni

Vanaf 1 april kunnen fotografen inzenden voor de Pride Photo Award 2011. Het is de eerste internationale fotowedstrijd ter wereld over seksuele en gender diversiteit, aldus de organisatie. De wedstrijd loopt tot en met 30 juni. De winnende foto’s zijn gedurende september te zien in Amsterdam.
Het persbericht vervolgt:

Pride Photo Award toont dat er meer is dan de stereotype beelden van mannelijkheid en vrouwelijkheid en van LGBT’s (lesbisch, gay, biseksueel en transgender).

Dennis Boutkan, voorzitter Pride Photo Award en voorzitter COC Amsterdam: ‘De meeste mensen hebben een traditioneel beeld van mannelijkheid en vrouwelijkheid: je moet een ‘echte man’ zijn, of een ‘echte vrouw’. Pride Photo Award laat zien dat gender evenveel variaties kent als er mensen zijn. De ‘echte man’ bestaat niet. De LGBT-gemeenschap wordt in de media vaak eenzijdig geportretteerd. We nodigen fotografen uit om de andere kanten te laten zien. Ga dat avontuur met ons aan: stuur foto’s in die juist niet-stereotype beelden laten zien van gender en van de LGBT-gemeenschap.’

De jaarlijkse wedstrijd is bedoeld voor foto’s van topkwaliteit van over de hele wereld. Een jury van internationale experts selecteert de beste foto’s. Foam_Fotografiemuseum Amsterdam stelt de expositie samen, die in september opent in Amsterdam West.

Het thema van 2011 is ‘Straight back at you’: de manier waarop de omgeving in zowel positieve als negatieve zin reageert op mensen die ‘anders zijn’. Het thema is gekozen na de aanhoudende berichten over pesten en agressie tegen LGBT’s in Nederland.

Een eerste expositie als voorproefje, op basis van bestaand fotomateriaal, vond begin 2010 plaats in Amsterdam.


Ahmed Marcouch, Lid van de Tweede Kamer (PvdA) en lid Comité van Aanbeveling Pride Photo Award: “In Nederland moet iedereen zichzelf kunnen zijn zonder angst voor agressie. Amsterdam gaat zich opnieuw waarmaken als Gay Capital. Een initiatief als Pride Photo Award draagt daar sterk aan bij”.

Pride Photo Award is een initiatief van het COC Amsterdam, IHLIA (Internationaal Homo Lesbisch Informatiecentrum en Archief) en Stichting Homomonument. Foam_Fotomuseum Amsterdam en World Press Photo adviseren. Eberhard van der Laan, Erwin Olaf en Sacha de Boer e.a. maken deel uit van het Comité van Aanbeveling.