Inzenden voor Prinsjesfotoprijs weer geopend

Dit jaar zal de Prinsjesfotoprijs voor de tweede keer worden uitgereikt. Professionele fotografen kunnen daarvoor hun beste politieke foto ‘s van het parlementaire jaar 2014-2015 inzenden. Het gaat hierbij om foto’s van nationale politieke gebeurtenissen, gemaakt in het politieke seizoen voorafgaand aan Prinsjesdag. Voor dit jaar is dat de periode tussen 16 september 2014 en het reces van 6 juli 2015.

De winnaar van de Prinsjesfotoprijs ontvangt een geldbedrag van 2500 euro. Afgelopen jaar won David van Dam de prijs met een foto van minister Plasterk.

De jury van de Prinsjesfotoprijs staat onder roulerend voorzitterschap. Was afgelopen jaar Bert Verhoeff de voorzitter, de jury wordt dit jaar geleid door oud NRC-fotograaf Vincent Mentzel. Verder bestaat de jury uit: Steven van Weyenberg, Tweede Kamerlid voor D66, Arda Gerkens, Eerste Kamerlid voor de SP, en Jos Heymans, voorzitter van de Parlementaire persvereniging. Zij nomineren uit de inzendingen een jaaroverzicht en kiezen daaruit de winnende foto. Het wedstrijdsecretariaat is in handen van Hans Kouwenhoven en Gerhard van Roon.

Op vrijdag 11 september zal in de Eerste Kamer de winnaar van de Prinsjesfotoprijs 2015 worden bekend gemaakt. Tegelijkertijd zal die dag een expositie in de Eerste Kamer van een selectie van de ingezonden foto’s voor het publiek geopend worden.

Inzendingen
Insturen kan vanaf nu tot en met maandag 6 juli 2015. Je kunt de beelden mailen naar: prinsjesfotoprijs@gmail.com, je krijgt dan een ontvangstbevestiging. Zie het reglement op de website voor de details.

Prinsjesfestival
De Prinsjesfotoprijs is onderdeel van het Prinsjesfestival, het feest van de democratie in de dagen voorafgaand aan Prinsjesdag. Prinsjesfestival belicht verschillende facetten van democratie met allerlei activiteiten waar politiek, media, cultuur en burgers elkaar treffen. Het Prinsjesfestival wordt volledig door vrijwilligers georganiseerd.