Inzending Zilveren Camera geopend

Vanaf 1 december 2011 kunnen alle Nederlandse of in Nederland woonachtige en werkzame fotojournalisten hun werk weer insturen om mee te dingen naar de prijzen bij de Zilveren Camera. De inzending sluit op 31 december. Inzenden voor de Canon Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek kan tot en met 16 december.
Het persbericht van de organisatie:

Voor de 63e keer wordt hij uitgereikt: de Zilveren Camera, de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland. Op zondag 22 januari zal in het Fotomuseum Den Haag blijken wie de beste nieuwsfoto van 2011 maakte. Bovendien worden die dag ook twee andere fotoprijzen uitgereikt: de Canon Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek, en de Nationale Portretprijs.

De stichting Zilveren Camera roept zowel ervaren fotojournalisten als beginners op hun beste werk in te zenden zodat de jury’s een afgewogen oordeel kunnen vormen over de stand van zaken in het vak. De Zilveren Camera is al zes decennia lang gericht op het stimuleren van de Nederlandse fotojournalistiek. Vanaf 1 december 2011 kunnen alle Nederlandse of in Nederland woonachtige en werkzame fotojournalisten hun werk weer insturen. De inschrijving voor de Canon Prijs was al geopend. De tentoonstelling met alle genomineerde foto’s voor de Zilveren Camera 2011 is na de prijsuitreiking tot en met 26 februari te zien in het Fotomuseum Den Haag.

Wie wint de Zilveren Camera 2011? Wat is de beste nieuwsfoto van het jaar? In 2011 brak er een revolutie uit in de Arabische wereld, overleed de jonge soulzangeres Amy Winehouse en werden er aanslagen gepleegd in Noorwegen. Is de winnende foto in het buitenland gemaakt of komt de beste nieuwsfoto van 2011 toch uit eigen land? Op 22 januari weten we het: dan wordt bekendgemaakt wie de Zilveren Camera 2011 wint. De winnaar ontvangt een bedrag van 5000 euro.

De Canon Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek beloont het beste fotoverhaal dat in 2011 is voltooid. De winnaar van deze prestigieuze prijs moet een pionier zijn, een vernieuwer die de fotojournalistiek vooruit brengt, passend bij de technische mogelijkheden van deze tijd. Het winnende project moet bestaan uit een multimediaproductie, waarbij foto’s, geluid en/of video worden gecombineerd, het kan een lineair verhaal vertellen of een interactieve productie zijn. De jury is op zoek naar een project waarbij het multimediale deel (internet, geluid, video) de essentie vormt, eventueel ondersteund door traditionele media als boeken, tentoonstellingen of publicaties in kranten en tijdschriften. Uit de inzendingen zal de jury drie genomineerden kiezen, de winnaar krijgt een bedrag van 5000 euro, de andere twee nominaties 1250 euro.

Tegelijk wordt voor de tweede keer uitgereikt: de Nationale Portretprijs, in samenwerking met het Nationaal Historisch Museum (NHM). Deze prijs gaat naar de fotograaf die in het afgelopen jaar het meest bijzondere portret van een Nederlander heeft gemaakt. Met deze prijs willen de initiatiefnemers een stimulans geven aan de Nederlandse portretfotografie en een nieuwe collectie creëren voor de Nationale Portrettengalerij. Voor de Nationale Portretprijs kan niet worden ingezonden. De jury kiest op eigen gezag de nominaties en de uiteindelijke winnaar (die een bedrag van 10000 euro ontvangt).

Alle Nederlandse fotojournalisten en buitenlandse fotografen die in Nederland werkzaam zijn, kunnen tot en met 31 december middernacht via de website van de Zilveren Camera werk inzenden om mee te dingen naar de Zilveren Camera en de verschillende categorieën. Inzenden voor de Canon Prijs kan tot en met 16 december.

De nominaties worden op woensdag 11 januari bekend gemaakt op de website van de Zilveren Camera: www.zilverencamera.nl. Vervolgens wordt op zondagmiddag 22 januari in het Fotomuseum Den Haag uit deze foto’s de beste nieuwsfoto van 2011 gekozen. De naam van de winnaar zal daarna wereldkundig worden gemaakt tijdens de feestelijke bijeenkomst in het Fotomuseum.

www.zilverencamera.nl

Op 6 december organiseert De ZIlveren Camera een bijeenkomst in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam: Avondseminar met Linelle Deunk, Jeroen Hofman en Jerry Lampen