DocuDenHaag (DDH) is een documentairefotografieproject van Het Nutshuis in Den Haag en vindt elke twee jaar plaats. In 2009 vond DDH voor het eerst plaats met als belangrijkste doel het stimuleren en ondersteunen van documentaire fotografen in hun beroepspraktijk. Ook dit jaar zoekt de organisatie drie fotografen met een fascinerend plan die tot en met augustus aan de slag willen, aldus het Nutshuis.
Het persbericht vervolgt:
De stad in de breedste zin van het woord is elke keer de inspiratiebron voor DocuDenHaag. Documentairefotografie is het kader, wel wordt het gewaardeerd wanneer de indienende fotografen de grenzen opzoeken van dit kader en zoeken naar nieuwe wegen om op ons hedendaagse bestaan te reflecteren. Deze vierde editie van DDH heeft geen thema. Waar we naar op zoek zijn, zijn mensen met een passie voor hun onderwerp en een ongewone insteek.
Belangrijk is dat de fotograaf kan overbrengen dat zijn/ haar onderwerp urgentie heeft en/of dat het belangrijk is dat bezoekers dit zien. Wij zien graag wat jouw perspectief als fotograaf hierop is.
Geïnteresseerde fotografen kunnen een portfolio (verstuurd via wetransfer, maximaal 20 foto’s, minimaal 1 serie), een CV en een plan opsturen voor 25 april (17.00 uur). Het plan beslaat maximaal 1 A4 beschrijving en visuele inspiratie of een schetsbeeld.
Uit de inzenders wordt door een commissie een selectie van 3 fotografen gemaakt. Deze drie zullen hun plan in vier maanden kunnen uitvoeren, dan volgt een tentoonstelling in Het Nutshuis (in september en oktober 2015). De expositiekosten worden vergoed en iedere fotograaf krijgt 4500 euro ex BTW om zijn plan uit te voeren. De selectie wordt bekend op 1mei 2015.
Fotografen die een plan in kunnen sturen zijn:
- Woonachtig in Nederland.
- In 2014 of eerder afgestudeerd aan een Kunstacademie of Fotovakschool.
De selectiecommissie bestaat deze editie uit Edie Peters, Fleurie Kloostra en Bertien van Manen.
Edie Peters heeft zijn sporen verdiend in de wereld van de fotografie. Hij was 7 jaar chef foto bij De Volkskrant en is sinds 2001 zelfstandig werkzaam als docent, veelzijdig projectleider en hoofdredacteur van PhotoQ.
Sinds 2013 is Fleurie Kloostra de programmeur fotografie van de Melkweg. In de jaren daarvoor was Fleurie werkzaam als curator bij de Brakke Grond.
Bertien van Manen begon haar carrière als modefotograaf in 1977. Ze fotografeert met een onopvallende kleinbeeldcamera. Enkele boeken van haar hand zijn A Hundred Summers, A Hundred Winters (1994), over Russen, East Wind West Wind (2001), met foto’s uit China, Let’s sit down before we go (2011), weer met foto’s uit Rusland en andere lidstaten van de voormalige Sovjet-Unie en Moonshine (2014) gefotografeerd in de Amerikaanse Appalachen.
Portfolio’s kunnen samen met het plan en het ingevulde formulier worden opgestuurd naar: zweers@nutshuis.nl
Meer informatie over de eerdere edities van DDH vind je hier: http://nutshuis.nl/bekijk-alle-dossiers