‘Irak-foto’s onder invloed Hollywood’

Fotojournalistiek gaat in zijn beeldtaal steeds meer lijken op Hollywoodfilms. De oorlog in Irak maakte deze trend helder. Aldus de mening van Peter Wippermann, hoogleraar communicatiedesign in Hamburg.
In een interview in het Duitse ontwerpersblad Page waarschuwt hij ervoor dat in de berichtgeving de waarheid verloren gaat door het toenemend gebruik van beelden die in scène zijn gezet: ‘De media verliezen de aanspraak dat ze objectief berichten. Fotografie gold als een document van de geschiedenis. Sinds de oorlog in Irak is echter duidelijk geworden dat beelden in eerste instantie propaganda zijn. Niet alleen bij reclame, maar ook in de politiek en daarmee in de journalistiek. In Irak was een over-enscenering van de werkelijkheid te zien’.

Mooi onderwerp voor een discussie? Reageer per mail, dan publiceren we je mening.


Het eerste wat sneuvelt in een oorlog is de Waarheid. Of je nu aan de goede of aan de slechte kant staat. Ik vind het een beetje een ouderwets en naïef idee; ‘de objectiviteit van berichtgeving’, volgens mij is ieder bericht of foto een facet van de werkelijkheid. En geen journalist, cameraman of
fotograaf kan het geheel bevatten. En daarnaast; beeldtaal ontwikkelt zich en daarmee ook de kijker. De persfotografie moet zichzelf ontwikkelen om het publiek betrokken te houden bij het onderwerp. Maar vergeet de waarheid, die is al lang vertrokken.
Wil van Iersel
Fotograaf


Hmmm, ik weet het niet zo, ik zou wat voorbeelden willen zien.
Volgens mij is het effect ook andersom te beargumenteren, Hollywood films (Saving Private Ryan, Black Hawk Down) worden visueel gebaseerd op persfoto´s.

Het is van alle tijden dat fotografen toch op zoek gaan naar het mooie plaatje, denk aan de beroemde foto van het planten van de vlag op Iwo Jima, een beeldikoon dat weer is geplagieerd ttv de aanslag op het WTC in New York!

Ik heb een boek van Ken Jarecke met foto´s gemaakt tijdens de "eerste" golfoorlog, gruwelijke (gruwelijk mooie) beelden worden afgewisseld met poëtische foto´s van soldaten tijdens hun dagelijkse bezigheden. De beste oorlogsfoto´s (die het langst in het geheugen blijven hangen) zijn toch die foto´s die zowel inhoudelijk als qua vorm aanspreken…
Anja Bart
Nieuwe Revu