irista, de fotocloud van Canon

Het aantal sites om je foto’s online te beheren groeit nog steeds. Nu doet ook Canon een duit in het zakje met irista, dat in de beta-fase bekend stond als Project1709. Met irista wil Canon het de gebruikers makkelijk maken om hun foto’s te beheren en te delen met anderen.

Tot zover is er weinig nieuws onder de zon, zoveel programma’s beloven dat immers. Toch heeft irista een aantal bijzondere eigenschappen. Zo kun je je foto’s die op Facebook of Flickr staan importeren in irista, waarbij het zelfs automatisch geüpdatet kan worden en reacties en/of likes ook in irista worden getoond. Je hoeft dus niet per se alle sites af om de reacties te zien.

Om foto’s terug te vinden biedt irista diverse zoekmogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld zoeken op datum, camera, objectief en locatie of zelf foto’s in een album zetten en de foto’s van tags voorzien. Bij een eerste test met irista blijkt helaas dat van de foto’s die via Flickr en Facebook worden geüpload, de EXIF niet wordt meegenomen. Cameradata, waaronder de datum, zijn dus weg. Bovendien leest irista niet de IPTC, ook niet als je de foto vanaf de computer upload, waardoor je alsnog alle tags handmatig moet toevoegen. Wellicht wordt dat nog gerepareerd in een latere versie van irista.

Voor de professionele gebruiker is het interessant dat je ook de raw-bestanden bij irista in de cloud kunt zetten. Dat hoeven niet per se raw bestanden van Canon te zijn, irista ondersteunt ook de bestanden van Nikon, Olympus, Sony, Panasonic en Samsung. Fujifilm en Sigma hebben een te afwijkende sensor waarschijnlijk. De foto’s worden bij het uploaden niet gewijzigd, zodat je waar dan ook het originele bestand ook weer kunt downloaden. Eventueel kun je ook een lage resolutieversie van de foto downloaden. Bij het gratis abonnement moet je iedere foto apart downloaden, de betaalde versies (alleen beschikbaar voor Europa) kennen een batch-functie.

Irista kent drie versies:
Tot 10 GB: Gratis, volledige functionaliteit
Tot 50 GB: € 4,99 per maand of € 49,00 per jaar
Tot 100 GB: € 10,99 per maand of € 109,00 per jaar

www.irista.com