Irving Penn (92) overleden

De Amerikaanse mode-fotograaf Irving Penn is woensdag in zijn huis in Manhattan overleden. Weinig fotografen hebben zoveel invloed als hij gehad op het werk van collega’s in de portret- en mode-fotografie.
Penn werd in 1917 geboren in Plainfield, New Jersey. Hij was de oudere broer van Hollywood-regisseur Arthur Penn. Na de middelbare school volgde Penn de Philadelphia School of Art, waar hij onder meer van Alexey Brodovitch les kreeg in reclame-ontwerp.

Na enkele kleinere banen kon Penn op zijn 25-ste aan de slag als assistent van de toenmalige art director van Vogue, Alexander Liberman, met als belangrijkste taak om deeën voor coverfoto’s aan te dragen. De dienstdoende fotografen zagen zijn suggesties niet zo zitten en zo kon het gebeuren dat Penn ze zelf ging fotograferen wat leidde tot publicatie van zijn eerste foto op 1 oktober 1943. Pas toen begon zijn loopbaan als fotograaf.

Het leidde tot een continue stroom van originele, compositorisch en technisch perfecte beelden. Zo bedacht hij voor portetten een achtergrond van twee wanden die op elkaar toelopen. Penn zei dat die constructie het maken van portretten makkelijker maakte: sommige mensen voelden zich op die plek al snel op hun gemak, terwijl anderen er juist onzeker van werden.

Naast honderden beroemdheden portretteerde Penn ook kinderen in het Peruciaanse Cuzco, arbeiders in Parijs, Londen en New York, en inwoners van Benin, Marokko en Nieuw-Guinea. Voor Vogue en andere opdrachtgevers maakte hij vele mode-reportages.

Bekijk 27 van zijn portretten bij Photography Now

New York TImes: Irving Penn, Fashion Photographer, Is Dead at 92

The Guardian: Photographer Irving Penn dies, aged 92

Eerder op PhotoQ:
Getty Museum verwerft portretten ambachtslieden Irving Penn