Israëlische en Palestijnse kunstenaars exposeren met ‘Desert Generation’

‘Desert Generation’ is een expositie over de 40-jarige Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook die vanaf 22 november in Amsterdam start. Tot 2 december tonen Israëlische en Palestijnse kunstenaars honderden schilderijen, tekeningen en foto’s in Meneer de Wit, een nieuw centrum voor kunst en cultuur.
door Annika Haverkort

Vier beroemde kunstenaars uit Israel en Palestina vroegen kunstenaars uit de hele wereld om hun standpunt over de bezetting uit te beelden. David Tartakover, Sliman Mansour, Larry Abramson en David Reeb zetten een politieke toon met deze tentoonstelling. Het is een oproep dat de bezetting moet stoppen en nu eens met vredesbesprekingen moet worden begonnen. Meer dan 400 kunstenaars reageerden op deze oproep. Alle kunstwerken zijn geplaatst; er is geen specifieke selectie gemaakt. De kunstenaars printten ze uit op A4-formaat en hingen ze willekeurig op aan de muur.

Naast de tentoonstelling komen David Tartakover en Sliman Mansour van 22 november tot 26 november naar Nederland op lezingen en workshops te geven. De lezingen hebben als onderwerp de kunst als instrument van verzet tegen de bezetting en tijdens de workshops vertellen de kunstenaars over political art. Beide zijn voor het publiek toegankelijk. Er komt ook een filmavond met kunstcriticus Nat Muller en op de laatste dag van de expositie kunnen bezoekers een favoriete afbeelding uitkiezen en meenemen naar huis.

www.desert-generation.nl