Italiaanse fotograaf en Russische fixer gedood in Oekraïne

De Italiaanse fotograaf Andrea Ronchelli (30) en de Russische tolk en journalist Andrei Mironov (60) zijn afgelopen zaterdag omgekomen tijdens een schietpartij in Slavyansk, Oekraïne. De twee deden verslag van een gevecht tussen Oekraïense regeringstroepen en pro-Russische rebellen.

Volgens de Franse collega-fotograaf William Roguelon, die ook aanwezig was, zijn Ronchelli en Mironov geraakt door mortiervuur toen ze weg wilden duiken in een sloot naast de weg. Roguelon zelf raakte gewond.

Opstandelingen uit Slavyansk beweren dat de twee journalisten zijn gedood door Oekraïense soldaten, maar deze claim is vooralsnog niet bevestigd door onafhankelijke bronnen. Ook de Oekraïense regering heeft nog geen details gegeven over deze gebeurtenis.

Ronchelli was mede oprichter van Cesura, een collectief voor professionele fotografen. Hij is de eerste fotograaf die is gestorven sinds het conflict in Oekraïne is begonnen.

Mironov was tolk, voormalig Russisch dissident en politieke gevangene in de Sovjettijd. Ook was hij de voormalige fixer en een goede vriend van fotograaf Stanley Greene.

www.theguardian.com
www.noorimages.com