Italianen Emmy Andriesse opnieuw gefotografeerd

Emmy Andriesse fotografeerde in 1950 langs de Noord-Italiaanse kust. Jongelui die ze portretteerde zijn nu opnieuw gefotografeerd, door Harm Botman en Iwan Baan, na de opening van de expositie Sestri Levante 1950. Harm Botman kwam er Maria tegen, de vrouw die vijfenvijftig jaar eerder aan de Noord-Italiaanse kust model stond voor Emmy Andriesse. Iwan Baan trof er Chiaffara Guiselle.
De legendarische fotografe Emmy Andriesse (1914-1953) bezocht het vissersdorp aan de Italiaanse Rivièra in 1950 en in 1951. Met haar Rolleiflex fotografeerde zij de bewoners, de haven en de omgeving van Sestri.

Een samenwerking tussen Andriesse’s zoon Joost Elffers, het Leids Prentenkabinet, Harm Botman, Italiaanse deskundigen en bestuurders leidde drie maanden geleden tot een grote expositie van de Sestri Levante-foto’s op de plek waar ze tot stand kwamen. Het Prentenkabinet van de Leidse universiteit beheert op verzoek van Elffers, naast de contactafdrukken en een reeks prints, de 13.000 negatieven uit het archief van Emmy Andriesse.

De tentoonstelling werd op 3 december van het vorig jaar geopend in het Palazzo Comunale van Sestri. Harm Botman, die bekendheid geniet als drukker van historische beelden van onder andere George Hendrik Breitner en Henri Berssenbrugge, maakte voor deze expositie 125 nieuwe barietafdrukken van 40 bij 50 centimeter. Een belangrijk deel van deze beelden zijn voor het eerst afgedrukt.

Tijdens de opening werd Botman voorgesteld aan Maria, het meisje uit een vissersfamilie dat door Andriesse minimaal twee keer is geportretteerd.
Evenals het merendeel van de bewoners van Sestri zag zij Andriesse’s foto’s voor het eerst. Ook het portret waarop zij meer close-up is afgebeeld, een foto die in Nederland tamelijk bekend is, had ze nog nooit gezien. Botman vindt het niet eerder afgedrukte portret waar Maria naast poseert nog beter dan de close-up.

Lokale onderzoekers gebruikten Andriesse’s foto’s voor een sociaal-historisch project over het vissersdorp. In de publicatie Sestri Levante 1950 combineren zij de verzamelde verhalen met de fotografie.
Tentoonstelling en boek kregen veel media-aandacht in Italië. De expositie werd zeer goed bezocht. Het stadbestuur van Sestri besloot alle foto’s aan te kopen.

In een reactie op PhotoQs aanvankelijke bericht schreef Iwan Baan:
‘Ik werk regelmatig met Joost Elffers samen, en ik was twee dagen na de opening in Sestri Levante en maakte nog wat foto’s van de expositie. Joost had me ook verteld dat enkele huizen verderop de man nog woonde die ook op een van de foto’s uit 1950 stond, als jongeman met zijn zoon op z’n arm.’

‘Ik besloot hem op te zoeken, en maakte een paar foto’s van Chiaffara Guiselle die nog steeds in het ouderlijk huis woonde. Hij liet me samen met zijn vrouw, trots de oude foto zien die na al die jaren nog op de schoorsteenmantel stond die hij destijds van Emmy Andriesse kreeg.’

Hier staan nog wat foto’s van de tentoonstelling. Misschien leuk om nog bij jullie stukje te vermelden.’

(met dank aan W. van Sinderen)