Iwan Baan, Michel Szulc en Jeroen Kummer in avondprogramma Vroaam!

Het avondprogramma van Vroaam! – de dag voor creatieven in Pakhuis de Zwijger op donderdag 28 maart – bestaat uit drie interviews: met Iwan Baan, de architectuurfotograaf die eind vorig jaar wereldberoemd werd met een luchtfoto van een half donker Manhattan; ontwerper Jeroen Kummer van studio Kummer & Herrman, bekend van werk voor onder meer Poppy en Sochi Project; en Michel Szulc Krzyzanowski, die bekend maakt wie zijn project Henny gaat voortzetten.
Michel Szulc Krzyzanowski presenteert zijn langlopende Henny-project en onthult op deze avond zijn opvolger. Het project is aangrijpend en vol schoonheid tegelijkertijd. Het begon in 1975 als portret van een werkende jongere in opdracht van de Landelijke Organisatie Vormingswerk Werkende Jongeren. Inmiddels is Henny een 52-jarige vrouw met een zeer bewogen leven. De vijf boeken die zijn verschenen vertellen een openhartig en treffend relaas, uniek in omvang en tijdspanne. Bij elk boek komt Michel Szulc Krzyzanowski steeds dichter bij Henny. Het zesde boek wordt uitgegeven door Uitgeverij Lecturis in Eindhoven. Er is een jonge fotograaf gevonden om twee van de kinderen van Henny te volgen en fotograferen vanaf 2013. Op deze avond zal zij zich met Michel presenteren aan het publiek.

Kummer & Herrman is een ontwerpstudio in Utrecht die in 1998 door Jeroen Kummer en Arthur Herrman is gestart. Het bureau is verantwoordelijk voor het ontwerp van boeken, magazines, huisstijlen, campagnes, websites en tentoonstellingen. In hun ontwerpproces staat de dialoog met centraal; niet alleen in het ontwerpproces maar ook in het ontwerpen zelf. In een presentatie en in een interview leggen zij uit hoe hun aanpak succesvol en boeiend is voor zowel hun bureau als voor de klant.

Na de pauze interviewt Edie Peters Iwan Baan, vergezeld door projectie van een groot aantal van zijn foto’s. Baan (Amsterdam, 1975) beleefde zijn doorbraak in de architectuurfotografie nadat hij in 2005 een voorstel beloond zag om voor het kantoor OMA van Rem Koolhaas een project vast te leggen. Sindsdien reist hij continu de wereld over voor fotoprojecten die de architectuur benaderen vanuit het leven in de bebouwde omgeving en de manier waarop mensen met bouwwerken omgaan. Vorig jaar won hij samen met de architecten Urban Think Tank en curator Justin McGuirk de Gouden Leeuw tijdens de Architectuurbiënnale in Venetië, met een tentoonstelling over een gekraakte wolkenkrabber in de Venezolaanse hoofdstad Caracas, de Torre David. In december maakte hij vanuit een helikopter een foto van Manhattan, half verduisterd door een stroomstoring als gevolg van de orkaan Sandy; een foto die in de VS uitgroeide tot een ongekend populair ikoon van klimaatveranderingen.

Na afloop zijn Baans boeken Torre David – Informal Vertical Communities en Brasilia-Chandigarh – Living with Modernity (met een tekst van Cees Nooteboom) te koop, alsmede enkele boeken die Kummer & Herrman vorm hebben gegeven, en de boeken van Michel Szulc Krzyzanowski.

Het avondprogramma begint om 20 uur
Grote Zaal
Pakhuis De Zwijger
Zaal open om 19.30 uur
Entree gratis

Aanmelden verplicht: Vroaam! Avondprogramma
(klik daar linksboven op rode knop ‘Ik meld me aan’)