Jaap Scheeren wint (gedeelde) eerste prijs op Hyères-festival

De jonge Nederlands fotograaf Jaap Scheeren ontving afgelopen weekeinde de eerste prijs in deze internationale competitie voor aanstormende fotografen van het mode- en fotografiefestival in Hyères. Hij deelt deze onderscheiding met de Franse fotografe Estelle Hanania.
Het Festival International de Mode et de Photographie in het Franse Hyères richt zich op jonge ontwerpers en fotografen en schrijft jaarlijks voor beide disciplines een wedstrijd uit. Van 28 april tot en met 1 mei konden de bezoekers verschillende fotografie- en modepresentaties ondergaan. De hoofdtentoonstelling bestond uit een show van de bekende Antwerpse ontwerper Ann Demeulemeesters.

Op fotografiegebied presenteerde Hyères werk van Thomas Mailaender and Kathryn Hillier, die tijdens de competitie van vorig jaar werden onderscheiden.
Daarnaast waren er retrospectieven met fotografie van Saul Leiter en Jason Schmidt georganiseerd. De eerste werkte tussen 1950 en 1970 voor de modebladen, de tweede vertegenwoordigde de modefotografie van na de eeuwwisseling.

De eerste prijzen voor Sheeren en Hanania zijn toegekend door een negenkoppige internationale jury van drie Amerikanen, twee Britten, een Duitser, een Française, een Chinees en een Nederlander. De organisatie had ondermeer de directeur van het George Eastman House Tony Bannon, de beeldredacteur van Libération Clémentine Mercier, beeldredacteur van de New York Times Kathy Ryan en curator Nederlands fotomuseum en hoogleraar Frits Gierstberg, bereid gevonden in de jury plaats te nemen.

• Voor meer informatie over en fotografie uit dit festival, zie: www.villanoailles-hyeres.com