Jacqueline Hassink wint Dutch Doc Award 2013

Het boek The Table of Power 2 van Jacqueline Hassink (1966), met foto’s van de boardrooms van de veertig grootste Europese multinationals, heeft de Dutch Doc Award 2013 gewonnen. Het is een prijs van 20 duizend euro voor het beste documentaire fotoproject van afgelopen jaar. De jury noemt Hassinks werk ‘uitzonderlijk’ en vindt dat ‘de kwaliteit van de fotografie op alle pagina’s onovertroffen hoog’ is.
De uitslag komt voor velen als een verrassing. Met name Kadir van Lohuizen en het duo Robert Knoth/Antoinette de Jong leken de twee om wie het ging.

Het persbericht van de organisatie meldt:

In The Table of Power 2 zijn de statige lege bestuurskamers van onder meer Shell, ING en BNP Paribas in beeld gebracht. Het is een ‘complexe, gelaagde deconstructie van macht’, schrijft de jury in haar rapport. ‘Het maakt de heersende economische machtsstructuren visueel: zo ziet macht eruit.’ Juryvoorzitter, fotokenner en oud-Kamerlid Gerrit Jan Wolffensperger overhandigde de prijs woensdagavond aan Hassink in het Koninklijk Instituut voor de Tropen.

De Dutch Doc Award werd voor de vierde keer uitgereikt en is bedoeld om de documentairefotografie, waarin fotografen vaak lang aan een project werken, te steunen. Hassink is ‘met grote volharding jaren bezig geweest om bij de machtigste bedrijven van Europa binnen te komen’, aldus de jury. Het boek is vormgegeven door Irma Boom en bevat naast foto’s een onderzoek naar de rituelen in de bestuurskamers en statistieken waarin het economisch landschap van 15 jaar geleden met nu wordt vergeleken. Hassink maakte ook in de jaren negentig, toen de economie bloeide, een dergelijke tocht langs boardrooms.

‘In alles toont dit project de macht van de camera’, zei Wolffensperger. Hij prees ook de overige vijf genomineerden voor de hoge kwaliteit van hun werk. Het gaat om Via PanAm van Kadir van Lohuizen; Poppy – In het spoor van de Afghaanse heroi?ne, Robert Knoth en Antoinette de Jong; Nederland – Uit voorraad leverbaar, Hans van der Meer; A Possible Life, Ben Krewinkel en Touch, Peter Dekens.

In het Tropenmuseum zijn alle genomineerden t/m 9 juni te zien in een tentoonstelling. Op zaterdag 8 juni vindt in het museum In the picture! plaats, een dag geheel in het teken van de documentairefotografie. Hierbij zullen ook de genomineerde fotografen aanwezig zijn om uitleg te geven over hun werk aan het publiek.


Kadir van Lohuizen ontving woensdagavond de PhotoQ Publieksprijs (een dubbelformaat fles champagne) omdat zijn Via Panam nipt de meeste stemmen haalde in de poll (212 stemmen, tegen 211 voor Poppy): uitslag

www.dutch-doc.nl


PhotoQ Discussie over de Dutch Doc Award 2013:
Witho Worms: Zijn sprekende portretten hetzelfde als zelfreinigende toiletten?
Rob Morees: Beeldenstrijd of achterhoede-gevecht?
Gerhard van Roon: Van harte gefeliciteerd!