Jan Banning wint fotoprijs Dick Scherpenzeel

De Dick Scherpenzeel Prijzen 2005 zijn gewonnen door Dick Wittenberg (persprijs), Jan Banning (fotoprijs) en Judith van der Kooij (studentenprijs).

De reportage ‘het gezicht van de armoede ‘ over alledaagse armoede in het dorpje Dickson in Malawi heeft dit jaar maar liefst twee prijswinnaars opgeleverd. Zowel de auteur, Dick Wittenberg, als de fotograaf, Jan Banning, hebben voor hun aandeel in deze reportage de Dick Scherpenzeel Prijs gewonnen. Beide jury’s kwamen onafhankelijk van elkaar tot deze beslissing. De reportage werd gemaakt in opdracht van NRC-M en gepubliceerd in september 2005. Het artikel leverde honderden reacties op, er werd een stichting opgericht en lezers begonnen spontaan een inzamelingsactie.
De persjury was bijzonder onder de indruk van de indringende wijze waarop de auteur beschrijft wat armoede inhoudt en wat voor impact armoede heeft op het dagelijks leven van mensen. Daarnaast beschrijft Wittenberg treffend de dillemma’s waar een  westerse journalist tegenaan loopt die als je een reportage maakt in een ontwikkelingsland.

De fotojury was zeer enthousiast over de gebalanceerde selectie foto’s en het sobere gebruik van kleur. Elke foto vertelt een duidelijk verhaal. Jan Banning is er met deze foto’s zeer goed in geslaagd om armoede zichtbaar te maken. Zijn serie maakte dit jaar ook deel uit de van de avondprojecties tijdens het fotofestival Visa Pour l’Image in Perpignan.

De Dick Scherpenzeel Stichting is opgericht ter nagedachtenis aan Dick Scherpenzeel (1923-1973), een pionier binnen de Nederlandse journalistiek op het gebied van ontwikkelingsvraagstukken. Jaarlijks worden de Dick Scherpenzeel Prijzen uitgereikt aan journalistieke producties die inzicht geven in ontwikkelingsprocessen in niet-westerse landen of die betrekking hebben op Noord-Zuid verhoudingen in bredere zin. De prijzen (EUR 4.545 voor de winnaars van de pers- en fotoprijs en EUR 1.145 voor de studentenprijs)  worden toegekend door twee onafhankelijke vakjury’s.

Studente Algemene Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam,  Judith van der Kooij is winnaar geworden van de studentenprijs. Haar film Visions Contemporaines; Afrikaanse kunstenaars aan het woord  is een reportage over de eerste tentoonstelling over hedendaagse Afrikaanse moderne kunst in het nationale museum van Mali. Met deze film wordt tegenwicht geboden aan de algemene beeldvorming over Afrika die gedomineerd wordt door armoede, AIDS en geweld. Bovendien wordt zichtbaar dat de Afrikaanse cultuur meer omvat dan alleen de traditionele beelden en maskers waarmee zij vaak wordt geassocieerd. De jury was zeer verheugd over de bijzondere en interessante onderwerpskeuze.

De prijzen worden op 18 oktober 2006 uitgereikt in de Eggertzaal in Amsterdam.