Jan Banning wint Lead Academy Certificate

Fotograaf Jan Banning(1954) heeft in Duitsland de Lead Academy Certificate of Honor gewonnen voor een greep foto’s uit zijn serie Het Bureau gepubliceerd in het Cicero Magazine in augustus vorig jaar. Na de uitreiking van de Awards op 28 februari zal Bannings werk samen met dat van de andere winnaars geëxposeerd worden in de Deichtorhallen en vervolgens in het Zeitungsmuseum in Saarbrücken.

Het is de zestiende keer dat de Lead Awards worden uitgereikt. Prijzen worden onderverdeeld in vier categorieën: tijdschriften, reclamecampagnes, fotografie en online service.
Het Bureau toont hoe bureaucratie eruit ziet in verschillende hoeken van de wereld. Het is een cultuuronderzoek naar de symboliek van de staatsmacht. Banning fotografeerde ambtenaren achter hun bureau, waardoor dat meubelstuk op iedere foto centraal staat. Wie er op de foto te zien is, doet er in feite niet toe. Ooit zat daar iemand anders en ooit zal daar iemand anders komen te zitten.

De serie in Cicero, elf foto’s, was een selectie uit het project Het Bureau. Het boek zal in 2008 verschijnen en tot die tijd zal Banning nog verschillende landen voor zijn project bezoeken. Banning hoopt dat hij ook in het Vaticaan mag fotograferen, maar de afgelopen 3,5 jaar is het hem niet gelukt daar binnen te komen. Tevens hoopt hij in China zijn werk te mogen doen en zeker is dat hij de ambtenarij in de VS zal fotograferen.

Tot het verschijnen van het boek zal Banning zijn werk niet vaak laten exposeren of afdrukken. De Deichtorhallen en het Zeitungsmuseum kunnen dan ook rekenen op een magere bijdrage van Banning. Omdat er gegeten moet worden verschijnt er zo nu en dan een deel in een tijdschrift. Het aanbod van Cicero was goed, er werd goed betaald. In april zal in ‘M’ het hoofdstuk Jemen uit The Office gepubliceerd worden.

Banning won eerder vele prijzen. Bij World Press Photo in de categorie Portretten won hij in 2004 de eerst prijs met zijn Indiase deel van The Office. In 2006 won hij de Zilveren Camera met zijn Malawi-serie in ‘M’ van het NRC.

www.janbanning.nl