Jan Dirk van der Burg wint Gronings Vuur

De Post Middendorp fotografieopdracht 2009 met het thema ‘Gronings Vuur’ is toegekend aan fotograaf Jan Dirk van der Burg uit Amsterdam. Aan de opdracht is een bedrag verbonden van 8500 euro. Jan Dirk van der Burg neemt als uitgangspunt voor het thema ‘Gronings vuur’ een fotografisch onderzoek van het Groningse politieke landschap.

Het projectvoorstel is politiek vuur in alle gedaanten die vuur kan aannemen: fel aanwakkerend, smeulend, op een laag pitje of reeds gedoofd. Van de vergadering van gemeentebelangen Eemsmond, de dorpenronde in Jipsingboertange, tot de verkiezingstijd in Bedum; allemaal potentiële gebeurtenissen voor beelden die een dwarsdoorsnede geven van de Groningse politiek anno 2010.?Er staat de fotograaf een afwisselend beeld voor ogen tussen stedelijke en (platte) landelijke politiek beladen momenten, maar ook totaal onbeladen gebeurtenissen. De Groningers zijn de rode draad in de serie, bij politiek bedrijven gaat het om het menselijke element. Daarnaast wil Van der Burg het randstedelijke vooroordeel over de nuchterheid van de Groningers toetsen. De bekende zin: ‘Nait soezen, moar doun’, dat suggereert dat Groningers nergens snel een probleem van maken. Is dat ook de Groningse realiteit van 2010?

De keuze kwam tot stand op voordracht van een jury, bestaande uit Stefanie Grätz (winnaar 2007), Bert Sissingh, Anjo de Haan (allen fotografen), Mirjam de Jonge (RHC Groninger Archieven) en Janna Schimmel (provincie Groningen). De jury waardeert de humor en de integere aanpak van het werk en heeft er vertrouwen in dat de kandidaat zowel fotografisch als op basis van het ingediende concept het thema op een aansprekende wijze in beeld zal brengen.

In 1990 is voor de eerste keer de Post Middendorp Opdracht verstrekt als provinciale opdracht voor documentaire fotografie. De naam is ontleend aan de arts Pieter Bloemers Middendorp en de fotograaf Tonnis Post, die aan het begin van de twintigste eeuw gezamenlijk de woonomstandigheden vastlegden op het Groningse en Drentse platteland.

De opdracht wordt eens in de twee jaar verstrekt en met ingang van 1997 wordt hierbij samengewerkt met RHC Groninger Archieven. Het uitgangspunt voor de opdracht is om door middel van documentaire fotografie tot een ‘visuele geschiedschrijving’ te komen van specifieke onderwerpen in de provincie Groningen.

Momenteel is in Foam Fotografiemuseum Amsterdam de expositie ‘Sex Cinema Venus’van Jan Dirk van der Burg te bezichtigen t/m 16 december 2009.