Jan van Teeffelen (81) overleden

Vandaag is Jan van Teeffelen overleden, de nestor van de Nijmeegse fotografie. Al vanaf jonge leeftijd werkte in en rond de stad aan de Waal. Vijftig maal fotografeerde hij de beroemdste Vierdaagse ter wereld.
Al meer dan een halve eeuw geldt Jan als de Nijmeegse stadsfotograaf bij uitstek. Hij woonde in de benedenstad en was zeer betrokken bij de stad. Veel beginnende fotografen hebben les van hem gehad op de Lindenberg.

Vorig jaar nog, ter gelegenheid van Van Teeffelens 80ste verjaardag, organiseerden Nijmeegse fotografen op initiatief van collega’s Ger Loeffen en Henk Braam een fototentoonstelling in Café de Foyer van Cinemariënburg en de Lux. Eveneens vorig jaar werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De onderscheiding was onder meer een beloning Hij kreeg zijn onderscheiding onder meer voor zijn langdurige betrokkenheid bij een hulpproject voor dakloze bejaarden in Sri Lanka.

Tot op hoge leeftijd was Van Teeffelen actief. Op zijn website lezen we over het 24-uursporject De Verwondering waaraan hij in 2005 deelnam:

‘Zijn eerste onderwerp, een promotie in de aula van de Radbouduniversiteit, verlaat hij voordat het glas geheven wordt, om op tijd te zijn bij glasblazer Jan Lintsen. Zijn glasblazerij wordt gesloten en Jan fotografeert hem tijdens zijn laatste werk. Even een sigaretje in de auto en op naar de volgende klus in het nieuwe universitair sportcentrum waar ongeveer 200 studenten BOM-en, bewegen op muziek. Hij wil een overzichtsfoto maken met bewegingsonscherpte. Daarna wordt duivenmelker Wil van Dijk gefotografeerd.’

‘De volgende dag meldt Jan zich al vroeg in de centrale operatiekamers van het UMC Radboud waar hij een operatie fotografeert. Zijn laatste onderwerp is zijn dementerende vrouw Teuntje die in verzorgingshuis De Vijverhof wordt verzorgd.’

Vorig jaar op PhotoQ: Feestje voor 80-jarige Van Teeffelen

www.janvanteeffelen.nl