Zondagavond is de architectuurfotograaf Jan Versnel overleden op 83-jarige leeftijd. Hij behoort in zijn vakgebied tot de belangrijkste fotografen van de na-oorlogse periode. In zijn werk was hij in staat met name de werken uit de stroming van het Nieuwe Bouwen in beeld te brengen op een manier die aansloot bij de gedachten van de architecten. Versnel werkte in opdracht van onder meer Van den Broek en Bakema, W. Dudok, A. van Eyck, en G., J. en W. Rietveld. Versnel was sinds 1950 lid van de GKf.
Licht, lucht en ruimte kenmerkte Versnels fotografie van architectuur. Zijn belangstelling voor bouwkunst ontstond toen hij als kind door zijn vader – timmerman – werd meegenomen naar bouwplaatsen. Hij werd net voor de Tweede Wereldoorlog opgeleid tot fotograaf aan de Grafische School in Amsterdam, waar hij onder meer les kreeg van Bernard Eilers. In 1946 en 1947 volgde hij nog onderricht bij Nico Jesse.
Uit het boek Fotografen in Nederland: ‘Versnels foto’s werden gepubliceerd in architectuurtijdschriften als het Bouwkundig Weekblad, Forum en Goed Wonen en in een groot aantal architectuurboeken. Voor het tijdschrift Goed Wonen maakte Versnel ook vele interieurfoto’s ter illustratie van artikelen waarin de lezers instructies werden gegeven ter verbetering van hun woning.’
In 1971 werd Versnel docent aan de Rietveld Academie. In die tijd is hij ook enkele jaren voorzitter van de GKf geweest. Hij bleef tot op hoge leeftijd fotograferen. Zijn archief wordt ondergebracht bij het Maria Austria Instituut.