Jane Bown liefst in tien minuten klaar

Jane Bown is al meer dan vijftig jaar lang portretfotograaf voor de zondagkrant van The Observer. Luke Dodd tekent haar levensverhaal op voor The Guardian.

Bown begon met fotograferen in 1946 en studeerde aan de eerste fulltime fotografieopleiding aan de Gilford School of Arts. Toen ze zich aanmeldde, bezat ze nog geen camera, maar ze werd toch aangenomen.

The Observer is voor Bown haar thuis geweest. In haar tijd daar heeft ze nooit de behoefte gehad om ergens anders te werken.

Naar eigen zeggen wordt haar fotografie gekenmerkt door haar snelle werkmethode en haar kracht om de vreemdste situaties en mensen op beeld te vangen. Bown is het liefst in tien minuten klaar met fotograferen, net lang genoeg om de persoon te leren kennen maar te kort om de spontaniteit te laten verdwijnen. Haar motto is bovendien: ‘Een fotograaf zou nooit gezien of gehoord mogen worden’.

Dodd leerde Jane Bown kennen in 2001, waarna ze een vriendschap opbouwden. Het volledige verhaal dat hij over haar schreef, is te lezen op www.theguardian.com