Jasper Groen fotografeert Venlose hangjongeren

Afgelopen zaterdag presenteerde Jasper Groen zijn fotoserie ‘Carpe Diem’ die hij als artist in residence de afgelopen maand in Venlo heeft gemaakt. Portretten worden in de serie afgewisseld met straatbeelden van een groep jongeren uit de Noord-Limburgse stad. Zij hangen dagelijks voor, tijdens of na schooltijd in het lokale Julianapark en in de kroeg.
Carpe Diem’ is een motto dat één van de jongeren op haar benen heeft laten tatoeëren. De straatbeelden stralen een utopisch gevoel van vrijheid en geluk uit, terwijl sommige portretten een bijna grimmige ondertoon hebben. Deze tegenstelling laat zich verklaren door de soms heftige gebeurtenissen in de levens van de jongeren, aldus het persbericht.

Groen: ‘Deze jongeren hebben stuk voor stuk hun eigen problemen: van onschuldig liefdesverdriet tot ruzies met ouders, of erger.” Een probleem hebben hóórt ook bij jongeren. Het maakt hip. En het vraagt om troost. “Ze zoeken steun bij elkaar in een eigen wereld. In het park zijn ze gelukkig. Met elkaar. Hier praten ze de problemen van zich af en vinden ze vriendschap, al duurt dat soms maar een paar maanden.’

Het persbericht vervolgt:
Op de foto’s is te zien hoe de tieners pogen bij elkaar in de smaak te vallen. Door te imponeren met mooie kleding, met gewaagde kusjes of met een stunt op de skateboardbaan. Sommigen worden al te oud voor de groep en beginnen zich af te zonderen. Anderen komen net kijken en mogen langzaam toetreden.
Maar over dit deels geposeerde geluk hangt een schaduw. Deze vlucht naar idylle kan niet verhelen dat de échte wereld vlakbij is. Om de hoek ligt. Met alle problemen die daar bij horen. Groen: “En daar zijn de jongeren zich iedere seconde van bewust. Dat voel je als je naar de foto’s kijkt.”

Galerie new Untitled en de gemeente Venlo nodigden Jasper Groen uit voor een overzichtstentoonstelling en het maken van een nieuwe serie, om zo kunst in Venlo en omgeving een extra impuls te geven. De expositie in kunstwijk Q4 trok de afgelopen weken veel bekijks, vooral van opvallend veel jongeren. Nuchter, dronken of op skateboards bezochten ze de galerie om te discussiëren over het werk.
Vanwege dit onverwachte succes is de expositie aan de Maaskade 11 met een week verlengd, tot en met 23 mei. Te zien zijn onder meer de complete series Jeffrey (eerder te zien in Foam en de Melkweg Galerie) en Volker (nieuw), plus hoogtepunten uit Finding Emo en Lips. De expositie is do, vrij en za te bezoeken tussen 13 en 17 uur.

www.jaspergroen.nl


www.galerienewuntitled.nl